Den store InkarejseTre lande i Andesbjergene
Dagsprogram
Dag 1. Fly til LimaVi flyver til Lima, Perus hovedstad, med ankomst samme aften, hvor vi skal overnatte i 2 nætter på et centralt beliggende hotel. Efter check-in anbefaler vi, at man hviler sig.
Dag 2. Byrundtur i Lima med Casa de Aliaga
Om morgenen tager vi på en byrundtur i det centrale og koloniale Lima.
Under panoramaturen ser vi nogle af byens ikoner og mest interessante steder, herunder Huaca Pucllana, et stort arkæologisk område midt i byen fra den såkaldte "Lima-kultur", som eksisterede før Inkariget. I Limas historiske centrum besøger vi paladset Casa Aliaga, der tilhørte Limas grundlægger Jerónimo de Aliaga y Ramírez, og vi afslutter byturen med et besøg på det interessante Larco Herrera-museum, som rummer en af de bedste førkolumbianske samlinger. Vi spiser velkomstfrokost i museets restaurant.
Eftermiddagen er fri til egne aktiviteter.
Dag 3. Inkarigets hellige dal
Efter en tidlig morgenmad forlader vi Lima og flyver til Inkahovedstaden Cusco. Flyveturen tager cirka 1 time og 20 minutter.
Vel fremme venter en bus og lokalguide. Vi fortsætter med bus til Sacsayhuaman, en af Inkabyens mest imponerende fæstningsværker. Nogle af kampestenene, som er monteret i de 360 meter lange parallelle vægge, vejer op til 30 tons. Fæstningen kunne forsvares af bare en håndfuld soldater mod en væsentlig større fjendtlig styrke, på grund af den symmetriske placering af de 21 bastioner.
Vi fortsætter derefter nordpå til Urubamba og Inkaernes Hellige Dal, Valle Sagrado.
Eftermiddagen tilbringer vi i Ollantaytambo, som var en strategisk placeret Inkahøjborg ved den hellige Urubamba-flod. Fæstningen blev med succes forsvaret af Manco Inka-krigerne mod spanieren Pizarros gentagne angreb i 1536. Fra dette sted er udsigten fantastisk over den lille by af samme navn, kanalerne og de smalle gader, der ikke har ændret sig siden Inkatiden.
Dag 4. Udflugt til Machu Picchu
I dag venter en længe ventet udflugt til Machu Picchu, som for mange er en af de største grunde til at rejse til Peru.
Vi rejser dertil med den smalsporet jernbane, som snor sig gennem junglen. Inkafolkets sidste højborg og by, Machu Picchu, var i århundreder gemt i Andesbjergenes tropiske jungler, indtil forskeren Hiram Bingham næsten faldt over den i 1911. I årene efter blev Machu Picchu undersøgt af en arkæologisk ekspedition fra Yale University, og der blev gjort nogle besynderlige opdagelser. Ni ud af ti fundne skeletter viste sig at være kvinder. Muligvis flygtede inkaernes solpiger hertil, efter at Cusco var blevet erobret og plyndret. Da "conquistadorerne" aldrig opdagede Machu Picchu i sin utilgængelige højde over Urubamba-floden, er byen i dag i overraskende god stand. Trapper, paladser, templer, terrasser, tårne og kilder vidner om Inkafolkets højtstående kultur.
Efter en dejlig frokost vender vi tilbage til Cusco for to nætter.
Dag 5. Cusco, Inkarigets hovedstad
I dag ser vi nærmere på Cuscos verdensarv, bygget på ruinerne af hovedstaden i Inkariget. Byen blev oprindeligt bygget i form af en puma, et af inkaindianernes hellige dyr. I første omgang besøger vi Koricancha, også kaldet Solens Tempel, som vidner om inkaernes avancerede byggeteknologi. I dag er der kun en brøkdel tilbage af dette tempel, som spanierne beskrev som overnaturligt smukt og umuligt at beskrive.
Vi besøger katedralen, La Campaña de Jesús på Plaza de Armas, med udsøgte religiøse malerier af oprindelige kunstnere.
Vi slutter dagens byrundtur i de historiske kvarterer i San Blas.
Resten af tiden er fri til egne udflugter.
Dag 6. Busrejse til Puno ved Titicacasøen
I dag venter en spændende bustur til verdens højeste sejlbare sø – Titicaca.
Den første nat tilbringer vi i byen Puno, der ligger på den vestlige bred af den berømte sø.
Vi gør flere stop undervejs, blandt andet i det lille samfund Andahuaylillas, kendt for sin fine koloniale arkitektur, men nok mest den meget smukke kirke San Pedro de Andahuaylillas fra begyndelsen af det 17. århundrede. Det har gjort så stærkt indtryk på besøgende, at den er blevet kendt som Sydamerikas Sixtinske Kapel.
Vi fortsætter til det imponerende arkæologiske område Racchi, der blandt andet er kendt for sit tempel Viracocha.
Naturen holder aldrig op med at fascinere. Vi er ikke kun langt fra havet, men også højt oppe i atmosfæren. Landskabet bliver goldt og bart. I løbet af rejsen stopper vi ved Abra La Raya, vejens og en af rejsens højeste punkter, 4.338 meter over havets overflade.
Vores næste stop er i det lille samfund Pucará. Her ser vi ruinerne af et fort og en bebyggelse, der dateres tilbage til 1800 f.Kr. Området er enormt og breder sig over et areal større end 4,2 km2.
Nu er der ikke langt til et af turens virkelige højdepunkter, Titicaca-søen. Men først skal vi igennem byen Juliaca. Hvis Cusco er Perus måske smukkeste by med sine elegante kolonibygninger, er Juliaca nok den grimmeste. Der er ikke mange huse, der er færdigbyggede, de står med spredt armeringsjern som pjuskede koste mod himlen. Ikke kønt men bestemt heller ikke kedeligt. Støvet hvirvler rundt på de tørre grusveje. Juliaca har ry for at være centrum for hele regionens smuglertrafik.
Om aftenen serveres middag på hotellet.
Dag 7. Øer i Titicacassøen
Tidlig start for at besøge de berømte flydende sivøer Uros, samt Taquile, som er en af de større faste øer i søen og optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Uros består af omkring 100 sivøer med anslået 2000 beboere. Vi får mulighed for at se, hvordan hverdagslivet udspiller sig, hvordan øerne er konstrueret, deres smukke tekstiler og deres hjem.
På Taquile går vi en tur med en fantastisk udsigt over den blå sø, med Bolivias sneklædte vulkaner i baggrunden. Det er et fascinerende sted, hvor man har bevaret traditioner samt politiske og sociale strukturer fra inkatiden. Sammen med øboerne spiser vi frokost under en opvisning i dans og musik.
Dag 8. Isla del sol, Inkarigets hellige ø
I dag fortsætter vi til nabolandet Bolivia. Vi følger Titicacasøens sydlige bredder, hvor landskabet konstant forandrer sig i en varieret og smuk natur. Efter grænsekontrollen er der ikke langt til den lille by Copacabana, hvor vi skal overnatte. Vi begynder straks med en bådtur til Inkarigets hellige ø, Isla del Sol – Soløen. Vi går om bord i Copacabanas havn og sejler nordpå. Bådturen tager cirka en time. Søen er enorm og ville være Europas tredjestørste efter Ladoga og Onega i Rusland.
Mens båden bringer os til "Isla del Sol", Soløen, nyder vi det smukke landskab omkring Titicacasøen.
Ved ankomsten til Huacani går vi i land og vandrer sammen. Et par solide sko er godt at have på. Vandringen er ikke vanskelig, da vi går på trampede stier og landsbygader. Landskabet er ubeskriveligt smukt. Omgivet af Titicacasøens blågrå vand og de snedækkede bjergtoppe i det fjerne får vi følelsen af at befinde os midt i verden.
Vi ser terrasserede marker, hvor bønner og kartofler vokser side om side, og små huse, hvor lokalbefolkningen er beskæftiget med forskellige gøremål.
Frokost på Soløen, og derefter tilbage til den lille havn, hvor vi besøger den berømte basilika med den "Sort Madonna", som katolske troende fra hele Sydamerika valfarter til.
Dag 9. Santa Cruz de La Paz
I dag fortsætter vi rejsen med bus til La Paz, Bolivias hovedstad, 3.600 meter over haves overflade.
Byen kan, på grund af sin placering i en kæmpe kløft, ikke vokse i bredden. Den er omgivet af høje bjergmassiver, og den vokser støt op ad klippevæggene og nærmest kravler ud af kløften og breder sig ud på plateauet mod vest, El Alto, ind i en sværm af røde rå murstenshuse. Her bor omkring en million indbyggere.
Når man ankommer fra vest, som vi gør, dukker La Paz op i sin enorme kløft, som en surrealistisk drøm i det dramatiske andinske landskab. Vi bor to nætter i La Paz.
Dag 10. Byrundtur i La Paz
La Paz er en af verdens højest beliggende byer. Vi giver denne meget specielle by ekstra fokus. Bolivias hovedstad er ulig nogen anden storby i Sydamerika, og kontrasterne er enorme. Her vil vi opdage en helt speciel energi.
Vi ser nærmere på de koloniale kvarterer, der er en del af vores verdensarv: Plaza de Murillo, katedralen, præsidentpaladset og kongressen.
La Paz er en kaotisk by, som de fleste latinamerikanske byer, men med unikke problemer på grund af dens geografiske placering. I 2014 blev en ny og revolutionerende infrastruktur, el Teleférico - svævebanen, indviet. Det har virkelig ændret livet for mange af byens indbyggere til det bedre. Flere timers rejsetid tager nu måske kun femten minutter. Vi lærer svævebanen bedre at kende og tager en tur på en af linjerne.
I spidsbelastningsperioder afgår vognene hvert 12. sekund og kører 17 timer i døgnet.
Til sidst besøger vi Valle de la Luna, Månedalen, som er et eroderet og fascinerende landskab lidt uden for centrum.
Eftermiddagen og aftenen er fri til egne udflugter og aktiviteter.
Dag 11. Altiplano, det andiske højland
I dag venter en fascinerende rejse mod syd på Altiplano, det andiske højland, der ligger i en gennemsnitshøjde på hele 3.600 meter over havets overflade. Højlandet er omgivet og indrammet af snedækkede vulkaner, der rejser sig over 6.000 meter over havets overflade, med verdens tørreste ørken mod sydvest og Amazonas regnskov mod øst.
Størstedelen af Altiplano ligger i Bolivia, men det strækker sig også ind i Peru, Argentina og Chile. Vi tilbringer tre uforglemmelige dage i et landskab, der byder på unik skønhed og fascinerende historier.
Efter morgenmaden forlader vi La Paz og rejser sydpå mod det lille jernbaneknudepunkt Oruro. Her nyder vi en dejlig frokost, inden rejsen fortsætter sydpå til den lille by Uyuni, som også er navnet på verdens største sammenhængende saltørken, Salar de Uyuni.
For godt hundrede år siden var Uyuni et besynderligt sted, fuld af hustlere og britiske ingeniører, der var begyndt at bygge den jernbane, der skulle forbinde Altiplano med Stillehavet. I dag er Uyuni "indgangen" til dette naturlige vidunder, og besøgende fra hele verden kommer her for at blive fortryllet af dette magiske sted.
Dag 12. Verdens største saltørken – Salar de Uyuni
I løbet af de næste dage udforsker vi nogle af de mest ugæstfrie steder på vores planet, som samtidig er nogle af de smukkeste og mest magtfulde. Vi skifter transportmiddel og fortsætter i firehjulstrækkere indtil vi når den boliviansk-chilenske grænsepost på dag 14 omkring eftermiddagstid.
Først stopper vi ved en lille saltfabrik i landsbyen Colchani, hvor vi får et indblik i saltproduktionen. Fra Colchani begiver vi os ud på verdens største saltslette, Salar de Uyuni, og kører først mod Isla Incahuasi (ca. to timers rejse), en høj klippeformation midt i saltørkenen. På øen vokser en kæmpe kaktus (Echinopsis atacamensis), som forstærker følelsen af at befinde sig på en anden planet. Her kan man også se spor af forstenede alger og koraller fra dengang området lå under vand (Minchin-søen) for omkring 40.000 år siden.
Det er svært at beskrive følelsen og oplevelsen af at være her. Luften er så høj og klar, at det føles som om du indånder det uendelige i hvert åndedrag. Betingelserne for at leve i dette ekstreme miljø kræver meget af indbyggerne. På trods af det, er der en forholdsvis rig fauna, de fleste med vinger. Over 80 fuglearter er blevet registreret, heriblandt tre flamingoarter, der finder deres yndlingsføde i mange af de lavvandede søer. I november yngler hundredtusindvis af disse langbenede waders. En anden interessant fugl er den sjældne næsehornsfugl, der ofte optræder i de mindre vandområder. To andre indbyggere, som også har lært at overleve her i dette ekstreme miljø, er den lille andesræv og den harelignende Viscachar-rotte. Det er meget sandsynligt, at vi ser disse dyr ved flere lejligheder.
Vi fortsætter nordpå mod Tunupa-vulkanen, 5.432 meter over havets overflade. Efter cirka to timer ankommer vi til foden af vulkanen og kører op til den lille landsby Coqueza, hvor vi har mulighed for at besøge en hule med mumier. Udsigten fra landsbyen over saltørkenen er enestående. Bemærk venligst, at den daglige rute på saltsletten afhænger af årstid og måned. Det er vandstanden, der bestemmer det. Fra januar bliver saltørkenen til en saltsø.
Vi tilpasser dagsprogrammet og ruten efter tilgængelighed – den vil ikke blive mindre interessant end den ovenfor beskrevne.
Vi overnatter på et salthotel og nyder en velfortjent middag.
Dag 13. Midt i ingenting og midt i verden
I dag venter en lang, men fascinerende rejse sydpå, der vil gå gennem højlandets mange varianter af geologiske formationer.
Først krydser vi hele Salar de Uyuni, fra nord til syd, og forlader saltsletten nede i sydvest ved Chuvica. Det flade landskab bliver nu mere og mere kuperet, og selvom det er svært at forestille sig, at folk ville slå sig ned for at bo her, dukker de op: små, uanselige landsbyer ude midt i denne golde uendelighed. Man får en mærkelig følelse af, at man er midt i ingenting og samtidig midt i verden.
San Juan, San Augustín og Alota hvor græsset gror i dalen og lamaerne græsser. Det sidste stykke til det lille samfund Villamar, hvor vi overnatter, fascineres vi af naturens finurlige skulpturer spredt i det eroderede landskab.
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Villamar. Her venter middag og overnatning.
Dag 14. Rejse fra Bolivia til Chile
I dag forlader vi Bolivia og krydser grænsen til Chile. Men først oplever vi et af Sydamerikas mest interessante naturreservater, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Reservatet er frem for alt kendt for sine forskellige farvede søer, varme kilder og gejsere.
Dagens rejse efterlader ingen uberørt. Landskabet er monumentalt smukt med nogle af de højeste vulkaner i Andesbjergene, der poserer langs den boliviansk-chilenske grænse mod vest. De højeste når op til 6.000 meter over havets overflade.
Laguna Colorada, Den farvede sø, gejseren Sol de Mañana, Polques varme kilder og Laguna Verde, den "grønne sø" ved den mægtige vulkan Lincancabur (5.400 meter over havets overflade) er nogle af de naturlige kunstværker, vi nyder godt af i dag.
Ved den lille grænseovergang Hito Cajón forlader vi Bolivia og begiver os ind i Chile, den tredje og sidste nation på denne rejse. Nu er der cirka 50 kilometer tilbage til San Pedro de Atacama, hvor vi overnatter. Nogle af områderne her er så ekstreme, at de er blevet sammenlignet med Mars og månen, da de i test har vist sig at være næsten sterile.
Atacama er delvist en saltørken blandet med sand og lava, med store forekomster af kobber, mineraler og verdens rigeste salpeter. Som i nabolandet Bolivia er befolkningen på dette ekstreme sted naturligvis meget begrænset. Størstedelen af befolkningen, los atacameños, bor i oaserne Calama og San Pedro de Atacama.
Spanierne kom hertil allerede i begyndelsen af 1500-tallet, men arkæologiske fund viser, at området var beboet titusinder af år tidligere af forskellige indianske kulturer. Atacama regnes for at være det vigtigste sted i Chile ud fra et arkæologisk synspunkt.
Dag 15. Afrejse til Santiago de Chile
I løbet af dagen forlader vi San Pedro og Atacama-ørkenen for at afslutte turen i Chiles hovedstad. Vi flyver fra Calama til Santiago de Chile.
I dag har vi mulighed for at indhente lidt tid. Efter ankomst og check-in på hotellet er aftenen fri til egne aktiviteter afhængig af flytider.
Dag 16. Byrundtur i Santiago de Chile
Vi starter med en interessant byrundtur i Santiago de Chile og lærer denne dynamiske by at kende med de imponerende Andesbjerge i baggrunden. I løbet af turen kommer vi forbi kirker, klostre, kolonihuse og ultramoderne skyskrabere.
En bygning der gør stort indtryk er præsidentpaladset La Moneda, hvis plads i Chiles moderne tragiske historie er kendt af de fleste. Fra San Cristobal-bakken har vi en fantastisk udsigt over byen.
Inden vi vender tilbage til hotellet, passerer vi det nye, ultramoderne finansdistrikt, normalt kendt som "Sanhattan".
Resten af dagen er fri til egne aktiviteter indtil aftensmaden.
Dag 17. Valparaíso, Viña del Mar og vingård
Dagens udflugt fører os ned til Stillehavskysten og Valparaiso. Mellem Santiago og Valparaiso ligger en af Chiles 14 vinregioner, Casablanca Valley, berømt for sine udsøgte hvidvine.
Chile har erobret sin plads blandt de store vinlande og i dag drikkes chilenske vine af højeste kvalitet over hele verden. Klimaet og jordbunden gør forholdene næsten perfekte. Vinmarkerne dækker over 100.000 hektar og mange berømte vinhuse fra Europa har etableret vinmarker her. Vi benytter lejligheden til at besøge en af vingårdene i området.
Valparaiso regnes for en af Chiles smukkeste byer, men er også landets vigtigste import- og eksporthavn. De gamle havnekvarterer er tæt omgivet af bakker, hvor de historiske bygninger klæber sig til. Hver bakke er som en by i sig selv med små snoede og maleriske gader, der giver Valparaiso en helt særlig charme.
Vi fortsætter til nabobyen Viña del Mar og nyder en dejlig frokost nede ved Stillehavets kyst. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Santiago.
Aftenen er fri til egne aktiviteter indtil den fælles afskedsmiddag.
Dag 18. Hjemrejse
Tid på egen hånd indtil afrejse.
Dag 19. Ankomst Danmark
Vi lander i Danmark med fantastiske minder i bagagen.
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgårFly til Sydamerika t/r, øvrige udenrigs- og indenrigsflyvninger, samt transport ifølge program. Delt dobbeltværelse, måltider ifølge program, TEMA rejseleder, entré udgifter og udflugter ifølge program, hvis ikke andet er angivet.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Programændringer
Alternativt program og hotel forekommer. Eventuelle nye ruter og alternative aktiviteter informeres om her på siden eller via e-mail og på hoteloversigten.
Drikkepenge
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 95 USD pr. person ved rejsens start og fordeler ligeligt mellem chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og lignende.
Valuta
Medbring US-dollars, gerne i småpenge. Den danske krone kan være svær at få vekslet. De fleste kredit- og betalingskort kan bruges på hoteller, restauranter og i større velrenommerede butikker. Der er også mulighed for at benytte hæveautomater flere steder.
For mere information om valuta og kurs, kontakt da egen bank eller vekselkontor.
Shopping
Når det kommer til shopping, findes der tøj lavet af lama- og alpacauld, håndlavede tekstiler, indiansk kunst og kunsthåndværk, læderarbejde, sølv- og guldsmykker og de meget smukke såkaldte retablos - indianske alterskabe.
Klima
Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser findes på hjemmesider som yr.no, bbc.com og cnn.com.
Beklædning
Peru har et jævnt klima året rundt. På den såkaldte altiplano oppe ved Titicacasøen, i det bolivianske højland og i Cusco om aftenen kan vejret skifte hurtigt, og temperaturen kan falde helt ned til nul. En varm uldtrøje eller en dunvest under vindjakken kan være godt at tage med.
Det er også rart at medbringe noget varmt tøj til lufthavne og fly med aircondition.
Atmosfæren i byerne er meget uformel, og slips bruges generelt kun af forretningsfolk i kontortiden. I løbet af dagen er det bedst at bære let og løst bomuldstøj. Medbring dog lidt mere formelt tøj som jakke, busker eller kjole til at skifte til om aftenen. Gode komfortable sko til at gå i byer og landsbyer anbefales.
Udstyrstip
Højdesyge: ved Titicacasøen, cirka 4.000 meter over havets overflade, samt i nogen grad i Cusco, 3.310 meter over havets overflade og i La Paz, 3.632 meter over havets overflade, kan højden mærkes i form af et let tryk i brystet, let hovedpine og "åndedrætsbesvær". Dette er helt normalt og kan afhjælpes af højdesygetabletter samt dextrosetabletter, som kan købes i Peru. Men frem for alt undgår du højdesyge ved virkelig at tage det roligt, gå langsomt og undgå voldsomme bevægelser.
På grund af den tynde luft er solen i højlandet meget stærk. Du bør derfor medbringe solhat, solcreme og læbepomade med høj solbeskyttelsesfaktor.
Medbring venligst en kikkert. Insektmiddel til besøget i Machu Picchu (tropisk klima) kan være nyttigt. Medbring også rigeligt med vådservietter/håndsprit, så undgås mange maveproblemer, hvis du renser hænderne ofte.
Øvrigt
I de større byer er lommetyve meget almindelige. TEMAs rejseleder vil give yderligere information om dette på stedet. Hvis du medbringer kontanter med ud i byen, og ikke låser dem inde i hotellets pengeskab, så anbefaler vi en god rejsepung (pengekat) f.eks. rundt om halsen inde under skjorten/blusen eller et pengebælte under tøjet. Gå aldrig rundt med værdigenstande i lommen. Undgå at bære dyre armbåndsure og smykker i byer og større menneskemængder.
Hvis du ved, at du har hjerteproblemer, bør du konsultere en læge inden afrejse.
BEMÆRK: Vaccination mod gul feber, en tropisk virussygdom, der overføres via inficerede myg, er lejlighedsvis påkrævet. Det kræves, da man ikke ønsker at få virussen ind i landet, så myndighederne kræver, at du viser den internationale vaccinationsattest, som er et gult dokument med vaccinations dato og stempel fra lægen. Vaccinationen gives normalt ikke til personer over 60 år. I så fald kræves en attest på, at du ikke har modtaget vaccinationen på grund af din alder, tjek venligst det respektive lands regler i god tid.