Det farverige CubaSalsa, rom og cigarer
Dagsprogram
Vinteren 2024/2025
Dag 1. Ankomst til HavanaAfgang fra Skandinavien. Ankomst til José Marti-lufthavnen i La Ciudad de Habana, Cubas hovedstad. Det er en af verdens mest kulturrige byer, og byen holder stadig fast ved sine gamle rødder og traditioner, hvilket tydeligt ses i dens mangfoldighed af paladser, kirker og borge. På lufthavnen bliver vi mødt af TEMAs rejseleder og chauffør til transport til hotellet i Havana (ca. 45 min). Her bor vi de første tre nætter.
Dag 2. Byrundtur i Havana
Vi starter med en tur langs Malecón, som følger kystlinjen fra det livlige kvarter Vedado til Habana Vieja – det gamle Havana. Her ser vi blandt andet Plaza de la Revolución eller Revolutionspladsen, hvor Fidel Castro holdt sine lange taler. I de centrale og historiske kvarterer besøger vi fire berømte pladser; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco og Plaza de la Catedral.
Vi beundrer katedralen San Cristobal med dens barokke facade og de mange stilfulde bygninger omkring Plaza de Armas. Gamle Havana, som har over 900 vartegn, er langsomt ved at genvinde sin arkitektoniske skønhed. Entusiastisk restaureringsarbejde finder sted, og i dag er Havana på UNESCO's verdensarvsliste.
Dag 3. Viñales-dalen
I dag rejser vi vestpå fra Havana. Bussen tager os til Viñales-dalen, som UNESCO har erklæret som verdensnaturarv. Det vestlige Cuba, hvor Viñales-dalen ligger, anses for at være den smukkeste og mest naturskønne del af hele landet. Dramatiske karstbjerge veksler med frodig grøn natur, og her dyrkes det, som mange betragter som verdens bedste tobak. I Las Barrigonas besøger vi en tobaksbonde, som viser os sine afgrøder og forklarer nærmere om tobaksdyrkningens forskellige processer. Ud over tobak findes der mange endemiske planter og dyr i dalen. Med lidt held ser vi en bikolibri eller en kubafinke.
Fra en højde nyder vi den smukke udsigt over Viñales-dalen. Ved Mogote dos Hermanas spiser vi frokost og ser en berømt muralmaleri. Maleriet er skabt i moderne tid af kunstneren Leovigildo González på opdrag af Fidel Castro og forestiller evolutionens historie – det er enormt og dækker næsten en hel bjergside. Vi besøger også en spektakulær hule; Cueva del Indio. Den er ikke så stor, men efter vi har gået lidt blandt stalaktitter og stalagmitter, når vi frem til en underjordisk flod, hvor en lille båd venter. Turen fortsætter på floden, mens vi studerer sjove drypstensformationer dannet af det kalkholdige vand. Kort tid efter når vi et lille vandfald, hvor det er tid til at stige ud af båden og vende tilbage til Havana.
Dag 4. Fra storby til afslapning
Om formiddagen forlader vi Havana og rejser til Varadero ved Atlanterhavets kyst. Efter et par dage i storbyen får vi tid til at slappe af ved de kridhvide strande og det turkisblå vand.
Dag 5. Fridag i Varadero
Sol, bad og afslapning. Mulighed for en lang morgen, en gåtur langs stranden eller udforske området fra en dobbeltdækkerbus? TEMAs rejseleder kan give flere tips og råd.
Dag 6. Cienfuegos og cigarer
Efter morgenmad er det tid til at se mere af Cuba. Første stop bliver Cienfuegos, også kaldet Sydens perle, med en smuk panoramatur i byens bugt. Denne elegante by er bygget i 1800-tallets nyklassicisme efter tidligere at have været en indiansk bosættelse.
Cienfuegos er også en af landets vigtigste havnebyer, især når det gælder eksport af blandt andet sukker. Byen er desuden optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Vi ser blandt andet katedralen og triumfbuen og går fra hovedstrøget Paseo del Prado til den smukke plads Parque Marti. Her findes flere bygninger i kolonistil.
Cuba er verdenskendt for sine cigarer. Under et besøg på en cigarfabrik (OBS! Udgår på afgangen i januar, da fabrikkerne har ferielukket.) lærer vi, hvordan den populære cigar håndrulles. Cubanske cigarer er en fremragende gave at tage med hjem. Femten kilometer syd for Cienfuegos ligger en frodig botanisk have, som vi besøger. Her finder vi blandt andet en af verdens største samlinger af palmetræer.
Efter en rundtur i det grønne rejser vi videre til næste højdepunkt – byen Trinidad. Her bor vi tre nætter i såkaldte Casa Particular (private hjem). På Cuba er det nemlig tilladt at udleje værelser til turister, hvilket skaber en unik mulighed for at få et indblik i det cubanske dagligliv.
Opholdet på Casa Particular kan sammenlignes med at bo på et lille pensionat. Hver familie har 1-2 dobbeltværelser med eget brusebad og toilet. Standard er ofte enkel, men det er rent og pænt, og maden er veltillavet. Disse familier taler ofte nogle få ord engelsk, men sætter selvfølgelig pris på dem, der prøver sig frem med lidt spansk. Vi anbefaler et besøg på en af byens barer om aftenen for at lytte til dejlig musik og måske nyde en mojito.
Dag 7. Trinidad og bad i Det Caribiske Hav
Trinidad, Cubas koloniale perle, er klassificeret som verdensarv af UNESCO. Fra en tidligere indiansk boplads blev Trinidad udnævnt til by i år 1514. Mange af bygningerne er fra 1700- og 1800-tallet, og byens brostensbelagte gader, paladser og vinduesbalustre minder om en svunden epoke.
Ved den centrale plads, plantet med kongepalmer, bougainvillea og roser, ligger de tidligere sukkerbaroners pastelfarvede huse. Flere af disse er nu museer. Her ligger også byens katedral; Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad. I Trinidad kan man prøve en canchánchara på baren med samme navn. Det er en sød romdrink, som mambísoldaterne siges at have drukket før de gik i kamp mod de spanske erobrere.
Efter frokost har vi fri og kan opleve mere af Trinidad eller tage en dukkert i Det Caribiske Havs turkise vand. Tag håndklæde og badetøj med, så kører vores bus til stranden for nogle timers skøn afslapning.
Dag 8. Oplev mere af Trinidad
Rejselederen kan give flere tips til aktiviteter på en fridag. Et forslag er at vandre blandt kaffebuske, tropiske fugle og vandfald ved Escambray med en cubansk guide.
Alternativt kan man ride på hest i Ingenio-dalen blandt bønder og landsbyer. Eller hvorfor ikke benytte lejligheden til at lære grundlæggende trin i cubanernes yndlingsdans – salsa? Eventuelle udflugter betales separat på stedet og er ikke inkluderet i rejsens almindelige program.
Dag 9. Santa Clara og Che Guevara
I udkanten af Trinidad stopper vi ved den tidligere sukkerplantage og hacienda Manaca Iznaga. Dens 45 meter høje tårn er velholdt og giver en vid udsigt over dalen. Herefter fortsætter busturen til byen Santa Clara, hvor vi finder flere monumenter fra revolutionen, da Fidel Castro tog magten fra den daværende præsident Fulgencio Batista.
Argentineren og revolutionæren Che Guevara ledede slaget, og siden 1997 har han været begravet i byen. Che Guevara døde i 1967 i Bolivia, men i 1997 blev hans jordiske rester gravet op og sendt tilbage til Cuba og Santa Clara. Her besøger vi Che Guevaras mausoleum og monument og hører om den sejr, han vandt for oprørerne under den cubanske revolution. Vi ser også det tog, der sporede af og bidrog til revolutionens succes. Rejsen går herefter fra fastlandet til Cayo Santa María via et halvt hundrede broer og mange små øer.
Dag 10-11. Afslapning med sol- og badeferie
På Cayo Santa María er strandene lange og kridhvide, havets vand er varmt og dybt turkisblåt, poolerne er kølende, og "all inclusive" er inkluderet i disse dage. Mulighed for afslapning, massage og dovne dage. På egen hånd kan dybhavsfiskeri eller andre ture bookes, både til havs og på land.
Dag 12. Sukkerindustrien
Under rejsen tilbage til Havana stopper vi i Remedios, også kaldet San Juan de los Remedios. Byen ligger kun 5 kilometer fra Cubas nordlige kyststrækning og blev grundlagt af Isabella II fra Spanien, da landet stadig var en spansk koloni. Her besøger vi både et tog- og et sukkermuseum (som egentlig er et nedlagt sukkerraffinaderi). Eventuelt bliver det en kort tur med et gammelt tog (hvis toget er i drift), som i dag kører på diesel og kul. Sidst på eftermiddagen/tidligt om aftenen er vi tilbage i Havana for rejsens tre sidste nætter.
Dag 13. I Ernest Hemingways fodspor
I en ydmyg forstad til Havana ligger Finca Vigía. Her boede Ernest Hemingway mellem 1939 og 1960. I dag er hans hus omdannet til museum. Fra huset rejste Hemingway ofte til den lille fiskerby Cojímar, som ligger i nærheden, for at få lidt ro fra al virakken og tumulten, som ofte omgav ham, samt fra de (uønskede) gæster, der dukkede op i hans hjem. Hemingways store passion siden barndommen var fiskeri og jagt, og her blandt de simple fiskere i Cojímar kunne han være sig selv. Her havde han sin fiskerbåd og nød at tage ud på havet med sine fiskervenner.
Hans bedste ven var fiskeren Don Gregorio, som også arbejdede på restauranten La Terraza, hvor Hemingway var stamgæst. Restauranten er fyldt med fotografier af Hemingway, og i et hjørne på restaurantens veranda med havudsigt er der et bord og en stol, hvor han plejede at sidde. To hundrede meter længere langs promenaden findes endnu en buste af Hemingway. Senere besøger vi Ambos Mundos, hotellet, hvor Hemingway boede i syv år i 1930'erne. Frokost på restauranten La Floridita, inklusive en forfriskende Daiquiri.
En af dagene i Havana tager vi på en sjov tur i amerikanske biler fra 50'erne. Med vinden i håret glider vi gennem Havanas smukke kvarterer i vores elegante biler. Resten af eftermiddagen er fri til egne udflugter og oplevelser.
Dag 14. Cuba i dag
Om morgenen besøger vi Havanas statslige universitet, grundlagt i 1728 af den romersk-katolske kirke. Det er Cubas ældste universitet og et af de ældste i Amerika. I dag er universitetet opdelt i 15 fakulteter med campus i Havana. Havana, ligesom store dele af Cuba, byder på et rigt musik- og danseudbud med mange klubber, kabareter og salsadans i gader og stræder samt produktion af rom. Senere på formiddagen besøger vi Museo del Ron Havana Club. Frokost spiser vi på en anden af Hemingways favoritter, Bodeguita del Medio, med en mojito inkluderet. Fælles middag om aftenen, hvor vi kan reflektere over alle vores indtryk.
Dag 15. Hjemrejse
Rundrejsen nærmer sig sin afslutning, og det er tid til hjemrejse. Bussen kører til lufthavnen i Havana, hvor vi tjekker ind og flyver hjem over Atlanten.
Dag 16. Hjemkomst
Rundrejsen er slut for denne gang. TEMA takker for tilliden og håber på et snarligt gensyn!
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgårFly Havana t/r. TEMAs rejseleder, delt dobbeltværelse, forplejning, udflugter, entré og transport ifølge dagsprogram.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Valuta
Cubanske peso (CUP). Den tidligere konvertible peso (CUC) er ikke længere tilgængelig fra januar 2021. Efter landets store valutareform er CUP pesoen blevet devalueret og CUC pesoen slettet. Den eneste gyldige valuta er nu CUP.
For mere information om valuta og kurser, kontakt egen bank eller et vekselkontor.
Cuba er i langt højere grad end skandinaviske lande et kontantsamfund. Et meget begrænset antal butikker accepterer kortbetaling, især uden for Havana. Der kan dog opstå problemer, hvorfor vi anbefaler kontanter. Der findes pengeautomater, hvor du kan hæve penge med både VISA og Mastercard dog heller ikke med nogen garantier for at det virker.
Vigtig!
Vi anbefaler at medbringe 300 euro pr. person i kontanter til eget forbrug og i små pålydende værdier (som ikke inkluderer drikkepengene, der anbefales nedenfor). Der er også vekselmuligheder på hotellerne i Havana, Varadero og Cayo Santa Maria. Bemærk venligst, at der pålægges et ekstra gebyr for amerikanske dollars, og det anbefales derfor ikke ved veksling til lokal valuta.
Husk også, at det er forbudt både at medbringe og tage pesos ud af Cuba. Sørg derfor for, at du har brugt eller vekslet den cubanske valuta, du har tilbage. Overskydende pesos kan ikke længere veksles i lufthavnen hverken før eller efter paskontrollen.
Pas/visum
Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra indrejsedato, være helt og have en ledig side til stempel.
Visum kræves for nordiske statsborgere og kan ansøges elektronisk via en hjemmeside; https://evisacuba.cu. Prisen er 220 kroner pr. person. Det er også muligt at ansøge om visum via den cubanske ambassade i Stockholm.
Fra 72 timer før afrejsen til Cuba skal en indrejseformular udfyldes, uanset hvordan visummet er ansøgt. Læs mere på https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio. Det anbefales at gennemgå spørgsmålene på forhånd. Her vil dit visum også være synligt.
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Regn med 75 euro pr. person som SKAL være i små pålydende værdier, 5 og 10 eurosedler, som betales på stedet til TEMAs rejseleder, som derefter sørger for at fordele det ligeligt ud ved fælles restaurantbesøg og lignende.
Udover den fælles indsamlede drikkepengepulje er det normalt at give lidt for individuel service som fx toiletbesøg, til musikerne og rengøringsdamen, også selvom det er et "all inclusive" hotel.
Drikkepenge er en vigtig del af lønnen for dem, der arbejder med turisme og service. Spørg gerne TEMAs rejseleder, hvad der er passende at give som drikkepenge.
KlimaKlimaoplysninger og aktuelle vejrudsigter kan blandt andet findes på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Påklædning
På rundturen er det passende at være afslappet klædt, gerne i bomuldstøj. Som beskyttelse mod vinden og til køligere aftener er det godt at medbringe en jakke. Regntøj kan også være nødvendigt, og gerne en sammenklappelig paraply. En sweater kan være god at have i busserne med a/c. Vigtigst er som altid gode, robuste sko til at gå i naturen, landsbyer og byer. Medbring også badetøj, badehåndklæde og myggemiddel.
Private huse
I Cuba er det tilladt at leje værelser ud til turister. I Trinidad bor vi tre nætter i et "casa particular" (privat hus). Hver familie har 1–2 dobbeltværelser, og I bor med eget bad. Standarden er normalt enkel, men ren og maden er veltilberedt. Disse familier taler normalt kun et par ord engelsk, men sætter selvfølgelig pris på det, hvis I prøver at tale lidt spansk.
Medbring gerne i bagagen
En paraply eller let regntøj. Medbring ALT tænkeligt medicin inklusive hovedpinepiller, plaster og solbeskyttelsesfaktor hjemmefra, da manglen på medicin har vist sig at være stor. Til strømforsyning anbefaler vi en adapter til 110 volt. 220 volt forekommer også, da hovedsageligt i badeværelser.
Internet
Internetadgang er stadig begrænset i Cuba, men er langsomt i bedring. 3G-netværket begyndte langsomt at blive implementeret i 2017 til glæde for mange, dog kan kabelforbindelse og WiFi have langsom og uregelmæssig trafik. Nogle gange virker det slet ikke. De større hoteller har normalt wifi mod betaling.
Korrekt forventning til service, hotel og mad
For at værdsætte og omfavne den cubanske livsstil, skal du være forberedt på, at alt ikke fungerer, som det gør derhjemme. De byder besøgende velkommen med varme, men holder også på deres stolthed, og gæster, der forventer at få alle deres ønsker opfyldt på én gang, kan nogle gange blive frustrerede. Kendskabet til engelsk varierer og det kan være en fordel at mestre nogle simple hilsner og høflighedsfraser på spansk.
At landets økonomi er under pres, blandt andet som følge af tidligere handelsbarrierer, kan ses på alt fra vejvedligeholdelse til hotelstandard. Med den nye valutareform sigter de mod en mere stabil fremtid.
Hos TEMA gør vi alt for at tilbyde de bedste hoteller, alligevel skal rejsende nogle gange være forberedt på at blive mødt med pletter som fugtpletter, skæve garderobedøre eller reparationer, der ikke er blevet udført.
Cuba er måske ikke kendt som en kulinarisk destination, men vi mener, at den lokale mad har et ufortjent dårligt ry. Her handler det igen om at sætte forventningerne på det rigtige niveau. Som regel spiser cubanerne enkel, men veltilberedt og ofte velkrydret mad – gryderetter med kylling, oksekød, lam og grøntsager samt ris, bønner og nogle gange roer af forskellig slags. Fisk og skaldyr serveres også, men måske ikke i det omfang, man ville forvente af en ø-nation som Cuba. Nogle råvarer kan i perioder være svære at få fat i og derfor sker det nogle gange, at retter på menuen ikke kan bestilles. Spørg personalet hvad der er muligt og bestil igen.
Ændringer
Cuba er en kommunistisk stat. Hoteller og program kan blive ændret med meget kort varsel, nogle gange uden nogen information eller forklaring.