Spanske Verdensarvei Castilien og Extremadura
Dagsprogram
2025
Dag 1. Afgang til MadridAfgang fra Danmark. I lufthavnen i Madrid venter TEMAs rejseleder, derefter tager vi en panoramatur gennem byen og kører videre med bus til hotellet.
Dag 2. Byrundtur med Prado
Madrid er en af Europas store hovedstæder med omkring seks millioner indbyggere, men i de centrale kvarterer omkring Puerta del Sol og Plaza Mayor, med gågader og shopping gader, der pulserer af liv, føles det som en hyggelig lille by. På byrundturen ser vi Madrids alléer, monumental og elegant arkitektur, smukke springvand og går en tur i den gamle bydel. Så besøger vi et af verdens førende kunstmuseer, El Prado.
På museet koncentrerer vi os frem for alt om de spanske mestre: El Greco, Murillo, Velazquez og Goya. Kollektionerne er enestående og unikke i deres slags. Museet rummer også malerier af både italienske og flamske mestre. Mange standser foran det rigt detaljerede mylder af groteske påfund i Hieronymus Boschs triptykon malerier, for eksempel "Lysternes Have" og "Antonius Fristelser".
Hvis du vil nyde mere kunst på egen hånd, er der nogle flere museer i verdensklasse, såsom Museo Reina Sofia med moderne kunst og interessante internationale tematiske udstillinger. Et af de mest berømte malerier i det 20. århundrede, Guernica af Pablo Picasso, hænger også der.
Et andet museum, der tiltrækker kunstelskere fra hele verden, er Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling af både gamle og nye mestre.
Aftenen er fri til egne aktiviteter.
Dag 3. Ávila og kejserens sidste hjemVi siger farvel til Madrid og rejser nordpå mod Guadarrama-bjergtoppene til Ávila, Spaniens højest liggende by, 1.131 meter over havets overflade. Ávila har spillet en vigtig rolle i Spaniens historie – både religiøst og politisk. Nogle af Spaniens mest magtfulde familier har deres rødder her. Men byen er mest berømt for sine to store helgener, Sankt Teresa og Johannes af Korset. Begge boede og arbejdede her i løbet af 1500-tallet. Ligesom Cáceres, Mérida og Toledo er byen optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Inde i den enorme og intakte bymur, der er over 2,5 kilometer lang, fra det 11. og 14. århundrede, ser vi en række middelalderbygninger i rigtig god stand.Efter Ávila fortsætter vi mod vest mod Extremadura, som grænser op til nabolandet Portugal.Vi får hurtigt øje på Gredos-massivets mægtige højderyg, Castiliens rygrad, hvor sneen ligger på toppen langt ind i maj.
Vi bytter storbylivet ud med smuk pastoral natur i Jarandilla på en historisk tur. Vi besøger det lille kloster Yuste, hvor en af verdens mest magtfulde konger tilbragte sine sidste år. Kejser og Habsburg Karl V (Karl l af Spanien) trak sig tilbage hertil efter at have abdiceret tronen til fordel for sin søn Filip II. Efter sin død blev han begravet i den lille kirke, men Philip flyttede senere sin far til mausoleet i El Escorial. Dette idylliske sted, der er omgivet af kastanjer og egetræer, står i skarp kontrast til kejserens enorme magt og storslåede historie.
På paprikamuseet i Jaraíz lærer vi mere om dette berømte krydderi, der indgår i mange spanske retter. Ligesom vin og olivenolie med deres oprindelsesgarantier, har paprikaen herfra også fået sin fødeby beskyttet og garanteret på samme måde.
Dag 4. Extremadura – conquistadorerExtremadura er en af Spaniens mindst befolkede og kendte regioner. Der er mange velbevarede middelalderbyer og landsbyer og et væld af verdensarvsteder. Vi genkender navnene på flere byer og landsbyer, ikke kun Cáceres og Mérida, men også Trujillo og Guadalupe. Det var netop herfra, at flere af Spaniens store erobrere, conquistadores, kom fra. For at nævne et par: Hernán Cortez og Francisco Pizarro. Det forklarer mange geografiske navne i Latinamerika. Det giver os også et fingerpeg om, hvorfor det var her, de første tomater og kartoffelplanter blev dyrket i Europa. De spanske munke spillede en vigtig rolle i at dyrke nyopdagede landbrugsprodukter fra den nye verden.
Dagen begynder med en byrundtur til fods, og vi bevæger os tilbage til 1400- og 1500-tallets Spanien. Få byer i Spanien var mere involveret i opdagelsen af den nye verden end Cáceres. En af byens mest berømte personligheder er Hernán Cortez, erobreren af Mexico. Flere af Spaniens mest magtfulde familier havde deres bolig her i løbet af det 16. og 17. århundrede.
Fra Cáceres fortsætter vi sydpå til denne turs sydligste by, Mérida, som under Spaniens romertid blev kaldt Augusta Emerita. Byen havde sin storhedstid i det første århundrede e.Kr., da den spillede en vigtig rolle som hovedstad i den romerske provins Lusitania, dengang med over 120.000 indbyggere. Siden begyndelsen af 1980'erne har Mérida været hovedstaden i den autonome region Extremadura.
Mérida har en forbløffende samling af velbevarede romerske bygninger, for at nævne nogle af de mest imponerende: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flere akvædukter, en 790 meter lang bro over Guadiana-floden og et af Europas smukkeste museer, det romerske Museum, designet af den spanske arkitekt Rafael Moneo, som også skabte det Moderne Museum i Stockholm.
Fritid til egne aktiviteter frem til fælles middag.
Dag 5. Romersk hovedstad og skytshelgenVi begynder dagens besøg med en byrundtur i Mérida og nogle af de store seværdigheder.
Efter byrundturen fortsætter vi med bus, cirka 1,5 time, og ankommer til Guadalupe, stadig i Extremadura. I dag er det et lille samfund, men med en stor rolle i Spaniens historie. Madonnaen af Guadalupe kom til at opnå enorm status i den spanske katolske verden, fordi hun blev skytshelgen for alle spansktalende lande.
Ifølge historiske dokumenter var det i det enormt overdådige kloster Guadalupe, at det katolske kongepar underskrev kontrakten og godkendte Columbus' banebrydende ekspedition.
I klosterkirken siges det at det var her de første indianere, som spanierne bragte tilbage, blev døbt. Vi bliver her lidt og lærer mere om emnet. Efter besøget fortsætter vi nordpå mod Toledo, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen.
På denne rundrejse har vi set nogle af Spaniens mest interessante steder og oplevet en overraskende dramatisk og smuk natur. På disse dage tilføjer vi Guadalupe og den gamle hovedstad i Spanien, Toledo. Landskabet i dag er stedvis et vidt åbent sletteland og danner de vestlige dele af den store slette La Mancha, hvor Cervantes fik sin helt Don Quixote til at udføre sit sindssyge bravader.
Toledo, ofte omtalt som byen El Greco, er usædvanligt smukt beliggende på en klippe omgivet og beskyttet af Tejo-floden. Fra toppen af en klippe genkender vi et af El Grecos yndlingsmotiver med Alcázar i det fjerne stående ensomt og majestætisk over middelalderbyen.
Efter indtjekning på hotellet midt i Den Gamle By er aftenen fri til egne udflugter.
Dag 6. Byrundtur i ToledoFormiddagen er helliget Toledo, som er en af Europas mest fascinerende byer. Få byer repræsenterer Spaniens historie så godt som Toledo. Gåturen i snoede labyrintiske gader og stræder bringer dig til den imponerende og mægtige katedral med en værdifuld kunstsamling i sakristiet. Vi ser derefter nærmere på nogle af byens ægte perler, herunder Santo Tomé-kirken med El Grecos berømte mesterværk "Begravelsen af greven af Orgaz" og den smukke klosterkirke San Juan de Los Reyes, som blev bygget af det "Katolske kongepar" Isabella og Ferdinand før invasionen af det muslimske Granada.
Dag 7. ChinchónMellem Toledo og Madrid ligger en række små historiske samfund, hvor tiden synes at have stået stille, og de tilbageværende indbyggere stolte har holdt fast i gamle traditioner og bevaret deres kulturarv i et landbrugslandskab, hvor produktionen af hvede, ost og vin dominerede, men også spansk adel og kongefamilier har efterladt sig en interessant kulturarv. En af disse små byer er Chinchón, som er en fortryllende lille by beliggende i regionen Madrid, omkring 45 kilometer sydøst for hovedstaden. Den er mest kendt for sin velbevarede historiske arkitektur og sine dramatiske landskabelige rammer, som skaber en stærk følelse af, at tiden har stået stille her i flere hundrede år.
Omdrejningspunktet for Chinchón er Plaza Mayor, en middelalderplads, der er unik takket være dens uregelmæssige former og de karakteristiske træbalkoner, der omgiver den. Disse altaner, understøttet af robuste træsøjler, giver et næsten teatralsk præg og bliver nogle gange omdannet til tilskuerstande under byens mange festivaler og arrangementer, såsom tyrefægtning og religiøse processioner. Pladsens sanddækkede overflade, de traditionelt hvidkalkede huse med deres dybe røde, brune eller grå tage bidrager til følelsen af at være vandret ind i en anden epoke.
Højt over byen rager Castillo de los Condes, en borgruin fra det 16. århundrede, der tilbyder en storslået udsigt over de omkringliggende oliven- og vinmarker. Selvom selve slottet er en ruin, mærkes dets tilstedeværelse stærkt og bidrager til Chinchóns historiske atmosfære.
Chinchón også kendt for sin produktion af anislikør, som er dybt forankret i den lokale madkultur. Byen er også berømt for sin gastronomi, især retter, der er typiske for regionen og La Mancha: lamme- og grønsagsretter, gryderetter og supper, men også fåreoste.
Afslutningsvis er Chinchón en by, der legemliggør traditionel spansk charme, med sine historiske steder, pulserende kultur og gastronomiske traditioner, alt sammen indlejret i et landskab, der forstærker dens tidløse karakter.
Efter en spændende byrundtur er eftermiddagen og aftenen fri indtil en afskedsmiddag på et historisk parador-hotel, hvor vi tilbringer turens sidste nat.
Dag 8. Afrejse til DanmarkAfgang til lufthavnen for at rejse hjem til Danmark.
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgår:Fly Madrid t/r, TEMAs rejseleder, del i dobbeltværelse, måltider, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet. Flyselskaberne tidstabelle kan ændres og ankomsterne til Madrid kan ske fra tidlig eftermiddag til sen aften. Husk at kontrollere dine flytider på billetten.
TEMAs gruppestørrelse:
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Valuta:
Euro (EUR).
De mest almindelige kreditkort accepteres af de fleste butikker. Der findes hæveautomater.
For information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.
Drikkepenge:
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 60 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.
Klima og beklædning:
Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser finder du nemt på forskellige vejrsider. Forslag til sider kan være: www.dmi.dk, www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Det spanske højland ligger højt over havet og tidligt om foråret kan der være koldt om morgenen og aftenen – nogle gange under frysepunktet. Det gælder først og fremmest de fem første dage.
Øvrigt:
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.