Baskerlandet og RiojaGuggenheim, baskiske landsbyer og vingårde
Dagsprogram
2024
Dag 1. Ankomst til BaskerlandetEfter ankomsten til lufthavnen i Bilbao venter TEMAs rejseleder og bussen, som skal køre os den korte rejse til hotellet. Hotellet er beliggende midt i byen indenfor gåafstand af den gamle bydel og Guggenheim museet.
Der er skrevet mange lange og meget interessante artikler om baskerne, Baskerlandet og det baskiske sprog. Vi vil berøre dette under rejsen og dykker også dybere ned i flere emner. Hvis man fulgte med i og var interesseret i internationale nyheder i løbet af 1960'erne og 1970'erne, så hørte man ofte om ETA og terrorismen i Spanien. Den tid er lykkeligvis ovre nu, men for at forstå den tid, skal man lære mere om baskernes ophav og deres specielle sprog. Baskisk, euskera, er ikke i slægt med andre europæiske sprog. Der spekuleres meget over, hvor det kommer fra. Teorierne er mange og ændres i takt med videnskabens udvikling. DNA-forskning og lingvistik har gjort store fremskridt. Ved hjælp af DNA-teknik har man sporet sig frem til, at baskerne ankom tidligere end 7000 år før Kristus, hvilket er langt tidligere end romerne, vandalerne, maurerne, kristendommen og islam. Det er lang tid før Spanien eksisterede som kongedømme og nation.
Denne spændende rejse handler ikke bare om baskerne, men også om hele den spændende region med sine storbyer, vindistrikter, madkultur og flere enestående mindesmærker, som er optaget på Unescos verdensarvsliste.
Efter tjek ind på hotellet, er resten af dagen fri til egne oplevelser.
Dag 2. Historie, mad og moderne kunstI dag ifører vi os bekvemme vandresko, da vi skal udforske Bilbao til fods. Byen er Baskerlandets største by og ligger nr. 10 på indbyggertalslisten for hele Spanien.
Til trods for at Bilbao ligger ca. 12 km over havet, så er byen en af landets største havnebyer med jern- og stålindustrien som den vigtigste indtægtskilde. Men i 1997 kom der en helt ny interesse for den, på daværende tidspunkt, ret nedslidte og triste industriby. Dengang åbnede Guggenheim museet, som er en mærkværdig og spektakulær bygning udført af arkitekten Frank Gehry. Siden da er der sket meget i Bilbao, byen er blevet moderniseret og er nu verdenskendt. Interessen for den udsøgte baskiske madkultur tog samtidig fat, ikke bare i Europa, men i hele verden.
Vi starter med en gåtur igennem byens centrale dele, og fortsætter langs byens hovedpulsåre, floden Nervion, som lidt efter lidt leder os frem til Guggenheim museet, som vi derefter besøger.
Efter frokosten, som vi spiser i museets bistro, afsluttes dagens fælles aktiviteter. Aftenen er fri til egne oplevelser.
Dag 3. Byrundtur med udsigt og fiskelejeBilbao, den gamle bydel og Bilbaos omegn er i fokus i dagens program. Byen har en spændende historie, som går helt tilbage til det 14. århundrede. Den blev grundlagt så langt op ad floden som muligt, hvor den stadig var farbar. I middelalderen udviklede byen sig til en havneby, hvor uld- og jerneksport fik stor betydning.
Den bedste udsigt over Bilbao får man fra bjerget Artxanda, man ser det grønne bakkede landskab og floden Nervions løb ud mod Biscayen.
Vi følger floden til dens udmunding ved Portugalete og Getxo. De to kommuner forbindes med en såkaldt transportbro, Puente Vizcaya, Biscayabroen. Her transporteres køretøjer og passagerer i en gondol mellem de to kommuner. Transportbroen var den første i verden, der blev indviet i år 1893. Idémanden var Alberto de Palacio y Elissague. I år 2006 kom broen med på Unescos verdensarvsliste, og regnes for en af de mest fremstående eksempler på jernkonstruktioner fra den industrielle revolutions tid.
Før frokost vender vi tilbage til Bilbao og de gamle kvarterer, hvor vi også spiser frokost. Vi smager såkaldte pintxos. Man kan sige at det er en variant af tapas på baskisk vis, småretter fastnålede på brød. Deraf navnet pintxos som bestyder fastnaglet, men med en tandstikker, ikke en metalnål.
Det baskiske køkken har fået stor opmærksomhed i løbet af den seneste tid, men i Spanien har køkkenet længe haft status som "det bedste køkken" på den iberiske halvø. Der findes ikke noget tilsvarende sted i verden, med så relativt lille et areal, som har fremvist flere femstjernede restauranter end Baskerlandet, specielt i San Sebastián og omegn. Men det er ikke på disse restauranter man oplever selve husmandskosten. Oprindelsen til det enestående baskiske køkken er husmandskosten og hverdagsmåltiderne selvfølgelig. I løbet af denne rejse skal vi nyde det baskiske køkken flere gange og lære mere om den baskiske madkultur.
Vel tilbage i Bilbao er resten af eftermiddagen og aftenen fri til egne aktiviteter.
Dag 4. Jordomsejling og playa midt i byenI dag forlader vi Bilbao og fortsætter rejsen ind i Baskerlandet. Første stop bliver i en af områdets mest farverige fiskerbyer, Geteria, som er kendt for sine fiskerestauranter, hvoraf én har en Michelin stjerne. Den lokale hvidvin txakoli er også kendt herfra.
Geteria er også fødeby for Juan Sebastian Elcano, som fuldførte den første jordomsejling. Han overtog kommandoen efter den afdøde Ferdiand Magellan (Fernao Magelhaes), som døde på Filippinerne. Af de oprindeligt fem skibe, der stævnede ud fra Sanlucar de Barrameda i Andalusien d. 10. august 1519, vendte kun et tilbage under kommando af Elcano d. 22. september 1522.
En anden berømthed fra byen er modeskaberen Cristobal Balenciaga.
Trods at byen bare har knapt 3000 indbyggere findes der her mere end 20 restauranter. Geteria er derudover omgivet af vinmarker, som bliver til den baskiske vin txakoli, som oftest er hvid, men også findes som rose og rødvin. Vi besøger en bodega og smager nogle af disse enestående vine.
Efter vinsmagningen fortsætter vi til San Sebastián, som ligger dybt inde i Biscayabugten, tæt på den spansk-franske grænse. Denne elegante by er præget af sin aristokratiske fortid, men har en helt enestående personlighed med plads til alle typer af mennesker. Her finder man Spaniens vigtigste film- og jazzfestivaler, og flere restauranter med Michelin stjerner end noget andet sted i verden. Havet tiltrækker surfere fra nær og fjern med en dejlig strand, La Concha, hvis gyldengule sandstrand ved den konkylieformede havbugt danner smukke og dominerende rammer ud mod havet. Den er blevet en del af bylivet, og det er ikke svært at forstå, hvorfor den er en stor attraktion. San Sebastián er en storstilet by ved Atlanterhavet, som gør et stort indtryk. Det er også her vi spiser dagens frokost.
Fra Iqueldobjerget har vi en enestående udsigt over denne smukke by, inden vi fortsætter til grænsebyen Hondarribia (på spansk Fuenterrabia), hvor vi overnatter. Den lille by har en lang og broget historie, og er blandt andet kendt for alle de smukke huse fra middelalderen.
Aftenen er fri til egne eventyr.
Dag 5. Baskiske landsbyer og en nat i FrankrigEn lille byrundtur indleder dagens program, inden vi kører ind i det franske Baskerland, som ikke viser tegn på, at vi har krydset en landegrænse. Rejsen går gennem Saint Jean de Luz, et populær feriested i Frankrig, og videre gennem flere mindre byer beliggende ved foden af Pyrenæerne. Vi kommer igennem Ascain, Espelette og endelig Ainhoa, hvor vi skal overnatte. Disse baskiske byer, omgivet af Pyrenæerne, er velholdte og betagende med sine huse med hvide facader og røde vindueslåger.
Vel fremme i Ainhoa tjekker vi ind på hotellet. Resten af eftermiddagen er fri til egne udflugter og aktiviteter indtil afgang til den fælles middag i Espelette.
Dag 6. Tyre, vin og arkitekturPamplona, vingårde og Riojas hovedstad Logrono er i fokus for dagens program. Efter cirka en og en halv times rejse ankommer vi til "tyreløbets" hovedstad Pamplona, hvor vi går på en kort byvandring. På grund af forfatteren Ernest Hemmingways historier og hans tiltrækning af Spanien, blev Pamplona markeret på verdenskortet. Hemmingway, som boede i Paris i 1920'erne, besøgte Pamplona i 1923 og blev da bekendt med den såkaldte "fiesta" og tyreløbet. Han blev tidligt aficionado (amatør), og udviklede en stærk fascination af og tiltrækning til tyrefægtning og alle dens aspekter. I dag er Pamplonas fiesta verdensberømt, og løber af stablen d. 7. juli hvert år under San Fermin, som er højtiden for den lokale skytshelgen.
Vi kører fra Pamplone og kommer snart frem til et af verdens mest kendte vindistriker, Rioja, hvor vi naturligvis fordyber os i vindyrkningens håndværk, som er tusindvis af år gammelt. Riojavinene er ved siden af sherry Spaniens nok mest kendte vine. Selv om man også finder arkitektoniske mesterværker ude blandt vinmarkerne, så er selve håndværket og produktionsmetoden stadigvæk meget traditionel.
Vingårdsbesøget indledes med vinsmagning og frokost lige udenfor middelaldersamfundet Laguardia. Efter undervisningen om Riojavinen og lidt mad, fortsætter vi med et spændende lille besøg i Laguardia. Her går historien tilbage til før Romerrigets opståen, og der er fundet flere keltisk-iberiske rester her. På vej dertil stopper vi ved to ekstraordinære vingårde, Marques de Riscal og Ysios. To vingårde hvor ejerne har satset store penge på at skabe enestående arkitektoniske udtryk. Vi beundrer vingårdene uderfra.
Tidligt om aftenen ankommer vi til hovedbyen i den selvstyrende region La Rioja, som hedder Logrono, beliggende ved floden Ebro. Her overnatter vi to nætter.
Aftenen er fri til egne oplevelser. Hvis man bliver sulten i Logrono er der ingen årsag til bekymring. Her virker det til at der findes flere restauranter og tapas-barer end der er indbyggere. 2016 blev byen udnævnt til Europas kulinariske hovedstad.
Dag 7. Verdensarv og sproghistorieNu er tiden kommet til at se nærmere på La Riojas store kulturelle skatte, klostrene Suso og Yuso. Disse blev optaget på Unesco verdensarvslisten i 1997. Her i San Millan de la Cogolla kan man virkelig fornemme historiens vingesus, og kristendommens vugge i Spanien. Suso blev grundlagt allerede i det 5. århunderede efter Kristus, og stilarten blev gennem århundrede påvirket af de første kristne kulturer: vestgoterne og mozaraberne (kristne som levede i i det muslimske Spanien under kalifatet i Cordoba). Suso spejler på spændende vis det land, som efterhånden udvikledes til at blive Spanien mange århundreder efter. Her skrives også nogle af de første tekster på romance, det sprog som udvikledes fra vulgærlatin til moderne spansk. Derudover har man her fundet de første tekster forfattet på baskisk.
I den senere middelalder var det meget almindeligt, at munke og præster tog vejen forbi Suso og Yuso, når de gik pilgrimsruten til Santiago de Compostela, selvom klostrene ligger lidt syd for den såkaldte "Camino Jacobeo de Ebro", Jakobsvejen, fra den østlige del af Spanien. Den går gennem Logroño, lidt længere mod nord.
Efter denne spændende kulturhistoriske oplevelse sætter vi os til bords og nyder endnu en god spansk frokost.
Tilbage i Logrono besøger vi en bodega inde i byen.
Aftenen er fri til egne oplevelser.
Dag 8. HjemrejseNu er tiden kommet til at rejse hjem igen. Flytiderne kan variere. Bustransferen til lufthavnen tager ca. 2 timer.
Vigtigt om rejsen
I prisen indgår
Fly til Bilbao t/r. TEMAs rejseleder, delt dobbeltværelse, måltider, udflugter, indgange og rejsens transport ifølge dagsprogrammet.
Flyselskabets afgangstider kan ændres løbende og ankomsterne til Bilbao kan ske fra tidlig eftermiddag til sen aften. Kontroller venligst flytiderne på din billet inden afrejse.
FlytiderneFlyselskabernes tidstabeller forandres og ankomsten til Bilbao kan ske fra tidlig eftermiddag til sen aften. Kontroller venligst flytiderne på din flybillet.
Turistskat
Flere lande i Sydeuropa har indført en såkaldt turistskat. Den skal betales kontant på de hoteller, hvor den er påkrævet, og skal betales når man tjekker ud af hotellet. Skatten varierer fra sæson til sæson og er forskellig fra by til by. Eftersom skatten ligger udenfor TEMAs kontrol, betaler hver enkelt kunde skatten ved tjek-ud. Det er dog ikke alle byer som har turistskat. Skatten ligger normalt på cirka 2,- euro pr. person pr. overnatning.
Hotel
Alternative hoteller kan forekomme på visse afrejser. Dagsprogrammet kan afvikles i en anden rækkefølge på grund af helligdage eller andre hændelser, som påvirker besøget.
Valuta
Euro (EUR).
De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Hæveautomater findes.
For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler i stedet 40 euro pr. person i starten af rejsen og fordeler ligeligt mellem chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og lignende.
Klima
Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Påklædning
Tidligt på foråret kan det være køligt om morgenen og aftenen, af og til er temperaturen under frysepunktet. Dette sker oftest i indlandet. Vi anbefaler gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.