Transsylvanien – Fra Beograd til BukarestEn rejse gennem Transsylvanien med verdensarv og historie
Dagsprogram
2025
Dag 1. BeogradI Beograd lufthavn bliver du mødt af TEMAs rejseleder og bussen kører dig direkte til hotellet i centrum. Resten af dagen er fri til egne aktiviteter indtil velkomstmiddagen på en af Beograds ældste restauranter. Hvor meget tid der er til rådighed, afhænger af flyvetiderne, men rejselederen giver gerne tips og information om, hvordan du kan bruge tiden frem til aftensmaden.
Dag 2. Byrundtur i BeogradVi starter dagen med en byrundtur i Beograd, en by, hvis historie mildest talt er dramatisk. Serbiens hovedstad er blevet formet af konstante invasioner og erobringer, og adskillige bygninger, der blev bombet under de blodige konflikter i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne, forbliver som vidnesbyrd i centrum.
I løbet af rundturen ser vi nogle af byens mest betydningsfulde bygninger og monumenter: Ny Beograd på Sava-flodens vestbred, kirkerne Sankta Sava og den ortodokse Ruzica-kirke samt den maleriske gamle bydel. Fra Beograds fort får vi en storslået udsigt over byens vigtigste kommunikationslinje, Donau, der strømmer gennem flere lande i Centraleuropa – Tyskland, Østrig, Slovakiet, Ungarn, Serbien og Rumænien – inden den munder ud i Sortehavet.
Eftermiddagen er fri til egne aktiviteter indtil et spændende besøg i nogle af Beograds katakomber, som i dag rummer en vinkælder. Her kan vi reflektere over dagens oplevelser og runde dagen af med vinsmagning og snacks.
Resten af aftenen er fri.
Dag 3. Timisoara – Lille Wien
Vi forlader Beograd og rejser nordpå mod Rumænien, en rejse der hurtigt minder os om, hvor tæt nabolandene er. Når du ser på kortet, er du måske ikke klar over, hvor kort afstanden faktisk er til lande som Rumænien, Bulgarien, Ungarn, Kroatien, Bosnien, Montenegro og Nordmakedonien. Selv Tyrkiet er ikke særlig langt væk. Historien her er både kompleks og fascinerende, og forhåbentlig får vi en bedre forståelse af denne spændende del af Europa efter en uges tid.
Snart når vi grænseposten mellem Serbien og Rumænien. Da Serbien ikke er et EU-land, kan grænsekontrol tage noget tid.
Næste stop på turen er Timisoara, der ligger i de sydlige dele af Transsylvanien. Mange, der kommer her for første gang, bliver forbløffede over byens skønhed med dens pladser, gader og bygninger i jugendstil og art deco-stil. Timisoara har med rette fået tilnavnet "Little Vienna" for sin elegante arkitektur. I dag er byen i fuld gang med at bevare og restaurere sin enorme kulturarv.
Timisoara var engang en romersk handelsstation og blev invaderet af tatarer i det 13. århundrede. I næsten 200 år var regionen domineret af tyrkerne. Gennem historien har tyrkere, østrigere, tyskere, ungarere og serbere sat deres spor her. Vi går en kort tur gennem de historiske kvarterer og fascineres af de smukke og elegante bygninger.
En interessant detalje er, at den olympiske guldvinder i svømning, Johnny Weissmuller, blev født her i 1904 som Peter Johann Weissmuller. Han blev senere verdensberømt som Tarzan i "Abernes søn" og en af de største Hollywood-stjerner i 30'erne og 40'erne. En anden kendt person fra området er Herta Müller, som modtog Nobelprisen i litteratur i 2009.
Resten af aftenen er fri til egne aktiviteter. TEMAs rejseleder giver gerne tips om gode restauranter i gåafstand fra hotellet. Det rumænske køkken er et forsøg værd, med dets lækre supper, varierede grønsagsretter og grillede kødretter som faste indslag på menuerne.
Dag 4. Sibiu – Hermannstadt
Transsylvaniens historie er måske mere kompliceret end mange andre regioner i Europa. Folkegrupper er kommet og gået, og nationale grænser har ændret sig gennem århundreder. Gennem de sidste 300 år har befolkningen hovedsageligt bestået af tyskere, rumænere og ungarere, men også af romaer.
Efter morgenmaden begynder vi dagens etape med Sibiu som vores destination, en by også kendt under sit tyske navn Hermannstadt. Vi rejser gennem det bølgende landbrugslandskab og når snart Hunedoara, hvor det imponerende gotiske Hunyadi-slot knejser over byen. Vlad Țepeș siges at have været fængslet her. Vlad III af Wallachia inspirerede Bram Stoker til at skrive en af verdens mest læste romaner - grev Draculas roman - hvilket igen har inspireret utallige filminstruktører til at portrættere denne mytiske figur.
Om eftermiddagen ankommer vi til Sibiu, en af Rumæniens smukkeste byer, med en imponerende plads midt i det historiske kvarter. Vi bor ved siden af den gamle bydel, midt i byens centrum.
Om aftenen spiser vi middag på en restaurant, der serverer traditionelle specialiteter.
Dag 5. Byrundtur i Sibiu
Vi tilbringer det meste af formiddagen i denne overraskende elegante by, nomineret som en af verdens mest idylliske byer at bo i, ifølge en liste produceret af Forbes. Efter at have gået rundt i de middelalderlige historiske distrikter, er det ikke svært at blive enige. Vi starter ved det næsten uforholdsmæssigt store torv, Piata Mare, midt i den gamle bydel, hvor vi finder Domkirken, Rådhuset og Brukental-paladset. Efter den guidede byrundtur til fods er eftermiddagen fri til egne aktiviteter og sightseeing.
Om aftenen serveres en rumænsk middag med lokale specialiteter.
Dag 6. Verdensarv og vampyrer
Vi siger farvel til denne perle af en by og fortsætter vores spændende rejse gennem Transsylvanien. Første stop er Transsylvaniens juvel, Sighișoara, som blev grundlagt af tysktalende håndværkere og forretningsmænd i det 12. århundrede. Byens middelalderlige centrum, som siden 1999 har været på UNESCOs verdensarvsliste, er et af turens virkelige højdepunkter. Citadellet fra det 12. århundrede er stadig beboet, og de smalle gader og stræder fører op til det berømte klokketårn, der dominerer byens skyline. Ved siden af tårnet ligger huset, hvor Vlad Țepeș blev født; i dag er der restaurant i stueetagen. Selvom grev Draculas vanhellige ånd siges at svæve over byen, hersker her en eventyrlig idyl, som uden tvivl kunne hentes fra et smukt eventyr med en lykkelig slutning.
Efter Sighișoara fortsætter vi til Brașov, som blev grundlagt af Den Tyske Orden i det 13. århundrede under navnet Kronstadt. Byen blev først en del af Rumænien i 1920. Den tidligere store tysktalende befolkning forlod byen i sidste halvdel af det 20. århundrede. Som mange andre transsylvanske byer har Brașov et smukt og velbevaret historisk centrum og kaldes ofte Transsylvaniens krone. I de farverige historiske kvarterer tager vi på byrundtur til fods og besøger blandt andet den berømte Sorte Kirke, en imponerende gotisk katedral fra det 14. århundrede.
Rundt om byen, i de høje bjerge, ligger Rumæniens vigtigste skisportssted, og her findes også et rigt dyreliv med blandt andet bjørne og ulve. Aftenen er fri indtil middag på hotellet.
Dag 7. Myte og virkelighed
Slottet i Bran bliver vores første stop. Bygningen, hvis oprindelse går tilbage til det 13. århundrede, men tog sin nuværende form i det 15. århundrede, er blevet kendt som Grev Draculas Slot. Når man ser på denne mytiske bygning på afstand, kan man ikke undgå at få et let gys.
Vi fortsætter gennem Karpaterne og når Peleș Slot lige før frokost, der ligger i Sinaia ved foden af de majestætiske bjerge. Det er et af Rumæniens mest imponerende og velbevarede slotte, bygget mellem 1873 og 1914 som sommerresidens for kong Carol I. Slottet er en unik blanding af ny renæssance og nygotisk arkitektur.
Peleș er især kendt for sit elegante interiør med over 160 værelser, dekoreret med kunstnerisk udskårne træpaneler, farverige farvede glasvinduer og dyrebare kunstværker.
Sidst på dagen kører vi ned til sletterne under Karpaterne og videre til Bukarest, hvor vi ankommer sent om aftenen. Efter check-in på hotellet venter en fælles middag.
Dag 8. Historie og modernitet
Dagen begynder med en byrundtur i Bukarest, hvor de historiske og moderne sider af byen mødes. Vi udforsker steder som det enorme Parlamentspalads, Revolutionspladsen, Universitetspladsen og Triumfbuen. Om eftermiddagen er der mulighed for selv at opdage byen – måske en gåtur langs dens charmerende gader eller et besøg i en af de unikke butikker og caféer. Aftenen rundes af med en sidste middag på en traditionel restaurant i den livlige gamle bydel, hvor vi nyder rumænske smagsoplevelser i stemningsfulde omgivelser.
Dag 9. Afrejse til Danmark
Tid på egen hånd indtil afgang mod lufthavnen.
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgårFly til Beograd, retur fra Bukarest. TEMAs skandinaviske rejseleder delt dobbeltværelse, forplejning, udflugter, entré og rejsetransport ifølge dagsprogrammet.
AnkomstOpsamling af deltagerne på rundrejsen foregår i ankomstlufthavnen, hvor TEMAs rejseleder venter. På nogle rejser kan forskellige flyforbindelser betyde ventetid, indtil hele gruppen er samlet.
AfbestillingsbeskyttelseDu kan sikrer dig mod afbestillingsomkostninger for rejsen ved at tegne den afbestillingsbeskyttelse, som TEMA tilbyder ved bestilling af rejsen - læs mere
HER.
BusserBusserne er tilpasset efter gruppens størrelse og lejes fra lokale, velrenommerede virksomheder, der holder en god standard for landet. Der mangler nogle gange langtursbusser, som vi ofte bruger herhjemme, og i nogle tilfælde bruges mindre busser eller jeeps for at nå mere vanskeligt tilgængelige områder. For at give alle en fair oplevelse, skifter vi dagligt pladser uden undtagelse, hvilket meddeles ved rejsens start.
DrikkepengeDrikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 60 EUR pr. person ved rejsens start og står for uddelingen til chaufføren, bagagebærere, lokale guider og restaurantpersonale ved fælles måltider og lignende.
ForsikringDet er meget vigtigt at være ordentligt forsikret og TEMA anbefaler Solids rejseforsikring – læs mere
HER.
GruppestørrelseFor TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA.
Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Klima
Klimaet mellem maj og oktober er generelt behageligt og varierer fra forårets milde temperaturer til efterårets friske luft. I maj er landskabet udsmykket med grønne områder med temperaturer mellem 15-22°C og kølige nætter. Sommermånederne juni til august er varme og solrige med dagtemperaturer på 25-32°C. I september afkøles luften let med klare dage, farverig natur og temperaturer omkring 18-25°C, mens oktober byder på køligere vejr med dagtemperaturer på 10-18°C og et landskab i smukke efterårsfarver. Regn kan forekomme i hele perioden, men er mere almindelig i maj og det tidlige efterår.
Aktuelle vejrudsigter er tilgængelige på for eksempel yr.no, bbc.com og cnn.com.
Tøj
I det tidlige forår kan det være køligt morgen og aften – nogle gange under nul grader. Men ellers i løbet af sommeren og sensommeren er dagene og aftenerne varme. Vi anbefaler at medbringe komfortable kondi- eller vandresko, da vi ofte er til fods i byerne. Badetøj kan også medbringes.
Pas, visum og vaccinationer
Nordiske statsborgere behøver ikke visum.
Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter forventet hjemkomst.
Tidsforskel
+2/+1 timer vinter/sommer.
Valuta
Serbiske dinarer (RSD), nye rumænske lei (RON). Den nemmeste måde at hæve valutaen på er i en hæveautomat dernede. De mest almindelige bank- og kreditkort accepteres generelt i større butikker. Hæveautomater er tilgængelige i de fleste af de byer, vi rejser til og overnatter i.
For mere information om valuta og kurser, kontakt egen bank eller et vekselkontor.
Øvrigt
Dette er ikke en vandretur, men vi er nogle gange til fods i byerne hvor vi også går på trapper. Forvent, at vi går omkring 3 kilometer om dagen. For at få mest muligt ud af turen, anbefaler vi den ikke til bevægelseshæmmede. Kontakt os gerne, så hjælper vi dig med at finde en rejse, der passer til dig.
Læs mere inden din rejse - HER
Der tages forbehold for eventuelle ændringer i programmet.