Normandiets højdepunktermed Mont-Saint-Michel
Dagsprogram
Sommer 2024/2025
Dag 1. Velkommen til NormandietVed ankomsten til Paris lufthavn ,mødes TEMA rejselederen, og så køres der med bus i nordøstlig retning mod Normandiet, som er en af Frankrigs 18 regioner. Set i forhold til befolkning og areal står regionen for circa 5 % af landets størrelse. Navnet Normandiet kommer fra de mange bosættelser af "nordmænd" (danske og norske) som kom hertil fra det 8 århunderede efter Kristi og tiden derefter.
Lige når vi passerer grænsen mellem Ile-de-France (hvor hovedstaden Paris ligger) og Normandiet tages der paue i den lille landsby Giverny. Her besøges maleren Claude Monets hus, hvor han boede frem til sin død. Både huset og den tilhørende have var ofte inspirationskilde for nogle af hans mest kendte værker. Herfra fortsætter rejsen mod Rouen, hovedby i Normandiet, hvor hotellet og indcheckningen venter. Her serveres den fælles velkomstmiddag.
Dag 2. Rouen – Trouville-sur-MerEfter morgenmaden tilbringes formiddagen med at udforske Rouen. Forfatteren Victor Hugo skal have kaldet Rouen for "De 100 kirkeklokkers by" på grund af de mange kirker her. Påp trods af ødelæggelserne under 2. Verdenskrig kan byen stadig prale med nogle af landets smukkeste kirkebygninger. De er i løbet af historien blevet brugt til kronings- og begravelseskirker for hertugerne af Normandiet.
Vi går rundt i Rouens gamle kvarterer ad brostensbelagte gader blandt de circa 2000 gamle bindingsværkshuse, hvor mange har smukke detaljer og udsmykninger. Visse af bygningerne kan dateres til starten af 1400 tallet og rundt regnet 200 af dem er fredede af den franske stat.
Ved Place du Vieux-Marche, den gamle markedsplads, stopper vi og mindes en af historiens mest kendte kvinder. Det var her at Jeanne d'Arc år 1431 blev brændt på bålet af englænderne, efter at være anklaget for hekseri og troldomskunst. Hun fødtes som en bondepige af enkle kår, og da hun var i 12 års alderenskal hun have hørt himmelske stemmer. Blandt andet blev hun opfordret til at redde fødelandet - på denne tid kontrollereds næsten hele Frankrig af englænderne. Jeanne d'Arc blev efterhånden øverste kommanmdør over en franske arme i krigen mod englænderne. Efter mange fremgangsrige slag, som blandt andet resulterede i, at den franske tronarving kunne krones i Reims, blev Jeanne d'Arc taget til fange udenfor Paris og overdraget til englænderne. Da hun var blevet brændt, blev asken hælt i Seinen. År 1456 blev dommen mod Jeanne d'Arc omstødt og circa 500 år senere i 1920 blev hun helgenskåret på årsdagen for sin død af pave Benedict XV.
Herpå forlades Rouen og kursen er vestpå mod kysten. Der stoppes undervejs ved "Frankrigs smukkeste ruin" Jumiegesklosteret. Dette var et benediktinsk kloster som blev grundlagt i 800 tallet efter Kristus. Med sine 50 meter høje tårne er ruinen et imponerende og smukt skue. Oplevelsen understreges af at vi står udendørs og nyder landskabet samtidigt.
Til sidst er vi fremme ved den franske vestkyst og havnebyn Trouville-sur-Mer, hvor hotellet findes. Resten af dagen er fri til egne eventyr inden det er tid til middag.
Dag 3. Honfleur - Fecamp - Etretat - Le Havre - Chateau du BreuilDet franske kystlandskab er et af højdepunkterne på denne rejse i Normandiet, og derfor anvendes hele dagen på at opdage nogle af områdets skatte. Rejsen går nordpå. Inden vi krydser floden Seinen, gør vi dagens første stop i den kendte lille havneby Honfleur hvor fiskefartøjer, luksussejlbåde og småbåde danner baggrund for kunstgallerier, restauranter, cafeer og klubber. Vi forlader Honfleur og rejser videre nordpå via den to kilometer lange hængebro Pont de Normandie til den hyggelige by Fecamp, hvor havnen har aner 1000 år tilbage. Lige syd herfor ligger kendte Etretat, som er en landbrugsby der er kendt for sine hvide kalkstensklipper. Mest kendt er "Nålen", en formation som rejser sig 70 meter over havet. På grund af sin skønhed er stedet blevet foreviget mange gange af de store impressionistiske malere.
Rejsen fortsætter sydpå hvor Le Havre venter os med sin modsætningsfulde kontrast mellem de moderne kvarterer og og de gamle bydele. Byen led en hård medfart under bombardementerne under 2. Verdenskrig, hvor store dele af Le Havre blev ødelagt. Anført af arkitekten Auguste Perret udførtes i årene mellem 1945 og 1964 et enormt arbejde med at genopbygge byen. I juli 2005 blev Le Havre udnævnt som Unesco verdensarv, netop som et enestående eksempel på efterkrigstidens byplanlægning og arkitektur. Auguste Perrets bidrag kan ikke overses, da det var hans evne til at associere byens historiske baggrund og grundrids, samtidig med at der indførtes nye tideres ideer om byplanlægning og bygningskonstruktion.
Om eftermiddagen besøger vi Chateau du Breuil, hvor vi bliver indsatte i destillingen af calvados, den kendte æblebrændevin som området er kendt for. Der er naturligvis smagsprøver med i besøget. Med smagen af calvados frisk i minde vender vi tilbage til Trouville-sur-Mer og en fælles middag.
Dag 4. Deauville – BayeuxOm morgenen forlades hotellet i Trouville-sur-Mer og så starter dagen med et besøg i Deauville, som er et af landets mest fashionable feriemål. Deauvilles stolthed er de mange bygninger i 'belle epoque" stil (fra tiden lige inden 1. Verdenskrig). Disse bygninger er koncentrerede i bycentrum. Man kan sige at byen voksede frem fra ingenting. Helt frem til 1860'erne var området en stor sump, men takket være dr Joseph Oliffes visioner og mange velhavende borgere, så blev vådområderne drænet og byen opført. Takket være en ny jernbane stod byen i fuldt flor indenfor bare fire år.
Efter anden verdenskrig tiltog Deauvilles omdømme internationalt. Der blev bygget marinaer så man kunne modtage mange besøgende fra havsiden og fra 1975 har den stedlige amerikanske filmfestival tiltrukket filmstjerner og fans fra hele verden. I den seneste tid er udbuddet af kulturelle tilbud steget kraftigt, og udgør et kompliment til mere traditionelle attraktioner som polo, hestevæddeløb, golf, kunstgallerier og handel. I løbet af sommeren fyldes de hvide sandstrande med solende og badende turister og byens berømte kasino tiltrækker besøgende året rundt.
Dagsrejsen fortsætter så mod Falaise og Chateau de Falaise, borgen hvor Vilhelm Erobreren fødtes i sin tid. Derfor kaldes byen for det Anglo-Normanniske dynastis vugge. Vilhelm Erobreren, som nedstammede fra vikinger, blev født omkring år 1028 og han blev efterhånden den første normanniske konge af England. Han blev kronet efter at have besejret jarl Harald Godwinson ved det kendte slag ved Hastings år 1066. Falaise er også kendt for den såkaldte Falaise-lomme, hvor de alliere troppe i 1944 omringede og besejrede to tyske armeer. Derved afgjordes slaget om Normandiet.
Fra Falaise køres der videre mod Caen, hvor eftermiddagen anvendes på en byvandring. Her kan man glædes over at byens ældre dele lykkeligvis blev skånet for krigens hærgen. Her findes mange monumenter tilbage til 1000 årene efter Kristus, og slottet Chateau Ducal med sine store fæstningsmure, der opførtes på ordre fra Vilhelm Erobreren.Det var også Vilhelm som var bag grundlæggelsen af de to klostre Abbaye aux hommes og Abbayes aux femmes, som er reservet til henholdsvist mænd og kvinder.
Fra Caen venter en kort transport til Bayeax, hvor vi bor de næste 4 nætter. Dagen afsluttes med fælles middag.
Dag 5. Omaha Beach - Bayeux
Dagen starte i 2. Verdenskrigs tegn. Ved Cote de Nacre findes de strande, hvor amerikanske, britiske og canadiske tropper gik i land 6 juni 1944, for at gør en ende på den tyske besættelse af Frankrig. I løbet af "Operation Overlord", som hele aktionen kaldedes, blev den franske kystlinie udstykket i flere sektorer. Hver sektor fik sit eget kodenavn og mest kendt er nok Omaha Beach, hvor sektoren gik fra Sainte-Honorine-des-Pertes til Vierlille-sur-mer. Ved Omaha Beach findes idag Normandy Amarican Military Cemetery and Memorial ved byen Colleville-sur-mer. Mindesmærket hædrer de amerikanske soldater, som faldt i Europa under kringen. Her findes også kort og andre dokumenter som i detalje beskriver landgangen og de følgende operationer.
Derpå vender vi tilbage til Bayeux og undervejs stoppes der ved en lokal producent af æblemost. Her beundres de forskellige æbleplantager og man bliver indsat i de forskellige skridt i produktionen af mosten, som er en specialitet for Bayeux. Også her bydes gæster på en smagsprøve.
Tilbage i Bayeux imponerer byens katedral som blev grundlagt under 1200-tallet, og som er en af landets smukkeste og mest imponerende. Intet besøg i Bayeux er fuldends uden man har set det kendte Bayeux-vægtæppe, som er en gobelin på 70 meters længde, hvorpå normannernes erobring af England beskrives. Formodentlig er gobelinen fremstillet i 1070, og den er ikke bare et kunstværk men også et historisk dokument. Så gobelinen er af Unesco optaget som et såkaldt "Memory of the World".
Dag 6. La Hague
Efter morgenmaden køres der mod halvøen La Hague i Manche, som er det mest vestligt beliggende af de fem departementer, som Normandiet er opdelet i. Her findes klipperne ved Nez de Jobourg, som efter klosterkirken Mont-Saint-Michel er Normandiets mest besøgte attraktion. Klipperne findes dramatisk og smukt allerlængst ude på halvøens vestlige spids. 128 meter høje med dybe grotteformationer som åbner sig nede ved klippernes fod.
Flere af grotterne har navne, der beretter om lokale legender og myter. Blandt andet feernes grotte, løvegrotten samt den store og den lille kirkegrotte. Omgivelserne er også betagende, vilde og rå. Området er klassificeret som et ornitologisk reservat, og rummer mange fuglearter, som yngler her. Inden vi forlader La Hague gør vi et besøg i den lille havneby Recine og byen Cherbourg.
Om eftermiddagen besøges det smukke Chateau de Nacquiville, der er klassificeret som et kulturelt monument af den franske stat. Byggeriet indledtes år 1510 og stedet så ud som en stærkt befæstet adelsgård. Fæstningsmurerne blev revet ned under 1700-årene mens hovedbygning delvist blev ombygget og udvidet i løbet af 17- og 1800-årene.
Den flotte slotshave, som omgiver slottet, blev skabt i 1830'erne af en engelsk havearkitekt. Stilen er romansk med mange forskellige arter af rhododendron, azalea og hortensia. Dertil kommer mange smukke træer. En lille bæk med mange vandfald løber ned mod den sø, hvor Chateauet spejler sig. Herefter kører bussen tilbage til Bayeux, hvor der er fri tid i løbet af den sene eftermiddag og aften.
Dag 7. Le Mont St. Michel
Idag venter en længere busrejse (på circa 220 kilometer) til en af rejsens absolutte højdepunkter - Le Mont-Saint-Michel. Denne klosterkirke er efter Paris landets fremmeste turistattraktion. Stedets betydning som rejsemål strækker sig tilbage i tiden, da mange pilgrimme fra hele Europa søgte hertil allerede under middelalderen. Årsagerne til kirkens enorme popularitet er mange.
Dels skyldes det kirkens mytologiske oprindelse - det siges at opførslen af kirken blev beordret af Ærkeenglen Michael, som mange gange åbenbarede sig i biskoppen af Avrances drømme. Dette skete tidligt i 700-årene, og den første version af kirken er opført år 708. Arbejdet med at udvide Mont-Saint-Michel fortsætter sidenhen under hele middelalderen, hvilket forklarer den tidsmæssigt senere gotisk-normanniske stil på kirken.
Kirken er 157 meter høj og ligger spektakulært placeret højt oppe på en lille halvø. For foden af øen ligger den lille by, der voksede frem efter kirkens tilblivelse. Byen er omgivet af kraftige forsvarsmure, og den er stadigvæk i alle højeste grad et levende samfund, med de typiske butikker, restauranter og cafeer.
Noget andet som aldrig ophører med at fascinere ved Mont-Saint-Michel er tidevandet. Alt afhængigt af hvornår du besøger kirken, fåes helt forskellige oplevelser af om vandet er ude eller inde. Stedet ligger som nævnt på en halvø og af og til hænder det at den permanente adgang til fastlandet helt oversvømmes. Tidevandsbølger bliver normalt størst på steder hvor vandet presses sammen i trange passager. Le Mont-Saint-Michel er et sådant sted og når forholdene er gunstide og månen er tæt på jorden, så opbygges bølger på 15 meters højde omkring øen. Dette sker dok bare circa hvert 18 år, hvor tusindvis af besøgende opsøger pladsen for at bevidne fænomenet.
Sidst skal det nævnes at stedet siden år 1979 er klassificeret som Unesco verdensarv, hvilket bare har forøget stedets popularitet. Interessant er det, at stedet efter den franske revolution blev anvendt som fængsel, hvorefter ingen kirkelige handlinger udførtes i mange år. Først år 2001 kunne man lykkeligt nok se munke og nonner vende tilbage til kirken.
Om eftermiddagen vender bussen tilbage til Bayeux og eftermiddagen er fri til egne aktiviteter. Om aftene samles alle til afskedsmiddag på en lokal restaurant.
Dag 8. Hjemrejse fra Paris
Rundrejsen i Normandiet har nået sin ende, og efter den sidste morgenmad på hotellet i Bayeux kører vi mod lufthavnen. TEMA håber at rejsen har været fantastisk, og at mange gode minder er med i bagagen hjem. A Bientot revenir - på snarligt gensyn.
Vigtigt om rejsen
I prisen indgår:Flyrejse Paris - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.
TEMAs gruppestørrelse:For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Valuta:Euro (EUR)
De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.
For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.
Drikkepenge:
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 25 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.
Klima:
Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no
Påklædning:
Vejret er omskifteligt i Normandiet, og kan ligesom i det sydlige England byde på mange regnbyger. Godt regntøj er derfor en nødvendighed. Medbrig gerne en varmere trøje samt gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.
Øvrigt:
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.