Sumatra, Java og Bali En rundrejse i Indonesien med besøg i Kuala Lumpur
Dagsprogram
2024/2025
2024/2025Dag 1. Afrejse fra Danmark
Dag 2. Ankomst til Kuala Lumpur
Temarejsers rejseleder står klar til at modtage dig i lufthavnen i Kuala Lumpur, hvorfra vi kører ind til Malaysias største by. Kuala Lumpur er en smeltedigel af forskellige kulturer og traditioner, som har bidraget til en unik og mangfoldig arkitektonisk stil. Her ses tydelig indflydelse fra malaysisk, kinesisk, indisk og europæisk stil.
Et eksempel er Petronas Towers, som en gang var verdens højeste tvilling højhuse. Deres karakteristiske og moderne design, inspireret af islamisk kunst og kultur, har gjort dem til et symbol på byen. Højhusene er blevet noget af et vartegn i byen. De er et imponerende syn både om dagen, og når de lyser op om natten.
Kuala Lumpur Tower og Sultan Abdul Samad Building er andre bygninger, der skiller sig ud og bidrager til byens skyline. Om aftenen serveres en malaysisk velkomstmiddag.
Dag 3. Byrundtur i Kuala Lumpur
I løbet af dagen tager vi på en byrundtur for at se nærmere på Kuala Lumpurs hovedattraktioner. Padang er et åbent græsområde og park beliggende i hjertet af Kuala Lumpur. Padang har en rig historie, der strækker sig tilbage til kolonitiden, da Malaysia var under britisk styre.
Padang har været et samlingssted for forskellige arrangementer og ceremonier gennem årene. Under den britiske æra blev stedet brugt til cricketkampe, sportsbegivenheder og militærparader. Selv i dag er Padang et sted, hvor folk samles for at nyde solen, gå en tur eller deltage i forskellige aktiviteter.
Nationalmonumentet, også kendt som Tugu Negara på malaysisk, er en imponerende samling af statuer. Det blev opført for at ære mindet om dem, der kæmpede og ofrede deres liv for Malaysias frihed og uafhængighed.
Vi laver et fotostop ved Petronas Towers, der er nævnt ovenfor. Byggeriet af Petronas Towers begyndte i 1993 og blev afsluttet i 1998. Højhusene er opkaldt efter det malaysiske energiselskab Petronas, som er hovedejer af bygningerne.
Arkitekterne bag Petronas Towers var den argentinske arkitekt Cesar Pelli og hans firma Pelli Clarke Pelli Architects. Petronas Towers var en teknisk og ingeniørmæssig bedrift, da de blev bygget. De består af 88 etager og når en højde på 452 meter. På det tidspunkt var Petronas Towers de højeste bygninger i verden og havde den titel indtil 2004.
Eftermiddagen og aftenen er til egen disposition.
Dag 4. Medan og Nordsumatra
En times flyvning tager os over sundet til det nordlige Sumatra og Medan. Byen Medan var engang kendt som Sumatras Paris, en smeltedigel af forskellige kulturer. En byrundtur venter ved ankomsten. Byens ældre arkitektur og historiske vartegn giver en charmerende og romantisk atmosfære. Blandt byens vartegn lægger vi mærke til den store moské og det gamle sultanpalads, også kaldet Maimoon-paladset. De historiske Hakka-kinesiske bosættelser såsom Tjong A Fie-palæet, som blev bygget i det 18. århundrede, skiller sig også ud.
Efter byrundturen fortsætter vi mod Bukit Lawang, som er det naturlige udgangspunkt for at besøge regnskoven og verdensarven Gunung Leuser nationalpark. Selvom der i kilometer ikke er så langt at køre, tager tingene deres tid i Indonesien. Forvent cirka fem timers busrejse for at komme til vores charmerende lodge. Den sidste del krydses over en hængebro af træ over Bohorok-floden. Lodgen bliver klassificeret som tostjernet. Bohoroks miljøuddannelsescenter bidrager direkte til at bevare og hjælpe den truede Sumatran-orangutang.
Gunung Leuser National Park et vigtigt sted ifølge UNESCO på grund af dets enestående biodiversitet, økologiske betydning, beskyttelsen af truede arter og deres levesteder, men også for den kulturelle arv. UNESCO-status hjælper med at beskytte og fremme denne uvurderlige naturressource.
Dag 5. Bukit Lawang og trekking
Med en professionel ranger fra området går vi gennem gummiplantager og regnskoven for at spotte bladaber, makakaber og orangutanger. Forvent cirka 3,5 timers fysisk aktivitet denne dag. Det er det værd at se orangutangerne svinge gennem landskabet. Det er et af de bedste steder i verden at se orangutanger i deres naturlige habitat. Hvis du ikke ønsker at deltage i dagens trekking, er det fint at blive på lodgen.
Dag 6. Rejsen fortsætter til Java og hovedstaden Jakarta
Med bus og fly til Java, som er Indonesiens kulturelle hjerte og øen med landets største befolkning. Nu er vi sydøst for Sumatra og Malaysia, syd for Kalimantan og vest for Bali. Java er kendt for sin imponerende vulkanske aktivitet og har omkring 121 vulkaner, herunder nogle af de mest kendte såsom Mount Merapi og Mount Bromo. Øen har også en rig religiøs historie med både buddhistiske og hinduistiske påvirkninger. Landets hovedstad, Jakarta, er en megametropol og smeltedigel af kulturelle udtryk fra Java, Malaysia, Kina, den arabiske verden, Indien og Europa – og frem for alt fra Det Hollandske Ostindiske Kompagni. Vi fokuserer vores dag i Jakarta på det gamle distrikt Batavia, eller Kota Tua, med fine koloniale bygninger. Om aftenen venter der et måltid med en række retter, der tilsyneladende aldrig slutter.
Dag 7. Borobudur og Yogyakarta
Om morgenen flyver vi til Yogyakarta, som ofte bare udtales Jogja. Regionen har utallige kulturskatte. Borobudur blev bygget under Sailendra-dynastiet i det 8. og 9. århundrede. Templet blev bygget med millioner af stenblokke og tog omkring 75 år at færdiggøre. Borobudur er designet som en stor pyramidelignende struktur med ni platforme. På toppen er en stor central stupa.
Templet blev bygget som et sted for tilbedelse og pilgrimsrejse for buddhister. Reliefpanelerne på tempelvæggene viser scener fra Buddhas liv og buddhistisk kosmologi. Monumentet afspejler buddhismens principper, herunder begreberne karma, genfødsel og nirvana.
Gennem århundreder har Borobudur lidt af omsorgssvigt, vulkanudbrud og naturligt forfald. I det 19. århundrede blev templet genopdaget af Sir Stamford Raffles, og der blev iværksat restaureringsbestræbelser for at bevare og beskytte monumentet. Den mest omfattende restaurering fandt sted mellem 1975 og 1982 med støtte fra UNESCO og den indonesiske regering.
Vi fortsætter mod Yogyakarta og besøger den traditionelle landsby Candi Sari på vejen. Her lærer vi lidt mere om, hvad folk lever af i det traditionelle javanesiske samfund. Vi bor centralt i Yogyakarta.
Dag 8. Byrundtur i Yogyakarta og Prambanan
I løbet af dagen besøger vi sultanens palads, Kraton Ngayogyakarta som er sæde for Sultanatet Yogyakarta og har en rig historie, der strækker sig tilbage til det 18. århundrede. Det blev bygget som et symbol på sultanens magt og er en vigtig del af regionens kulturelle og politiske arv.
Paladset er bygget som en række pavilloner, gårde og haver omgivet af høje mure. Det kombinerer traditionelle javanesiske og islamiske arkitektoniske elementer og afspejler den kongelige javanesiske kultur.
Kraton Ngayogyakarta bruges stadig som den officielle bolig for sultanen af Yogyakarta og hans familie.
Tamansari Water Castle blev bygget i det 18. århundrede som en kongelig have og et rekreativt projekt for sultanen af Yogyakarta. Det var et sted for sultanens private fornøjelser, herunder badning, meditation og underholdning for sultanens hof.
I løbet af dagen besøger vi også et værksted for batik og så ser vi et andet imponerende verdensarvssted, nemlig Prambanan. Prambanan blev bygget i det 8. århundrede under det magtfulde Mataram-rige. Det var en hyldest til de hinduistiske guder, især guden Shiva, og betragtes som et mesterværk af hinduistisk arkitektur og skulptur.
Den mest fremtrædende struktur er Rara Jonggrang, et centralt tempel, der rejser sig i ni niveauer og har over 200 skulpturer af hinduistiske guder og gudinder. Omkring Rara Jonggrang er der mindre templer og helligdomme dedikeret til andre guder.
Dag 9. Tog og bus til Bromo-vulkanen
I dag går rejsen med tog gennem landskabet og Javas bølgende rismarker, hvor der alt efter årstiden glitrer forskellige nuancer af grønt og gult. Vi starter tidligt og toget tager cirka 3,5 time. Målet for vores tur i dag er Bromo-vulkanen, og vi starter fra et dejligt resort beliggende i 1400 meters højde i højlandet for at besøge Bromo næste morgen. Bromo Volcano, også kendt som Gunung Bromo, er en aktiv stratovulkan beliggende i det østlige Java. Det er en del af Bromo Tengger Semeru National Park og er en af de mest berømte og besøgte vulkaner i landet.
Bromo-vulkanen når en højde på omkring 2.329 meter og er en af flere vulkaner, der danner den massive Tengger-caldera. Calderaen er cirka ti kilometer i diameter og er omgivet af imponerende klippevægge. Inde i calderaen findes flere vulkaner, hvoraf Bromo-vulkanen er den mest fremtrædende. Nyd hotellets faciliteter og omgivelser om eftermiddagen og aftenen.
Dag 10. Bromos krater og Bali - Gudernes ø
Tidlig start for først at køre med jeep i cirka 1 time og derefter en 20-30 minutters gåtur op ad trappen til Bromos krater. Vi vender derefter tilbage til hotellet til en velfortjent morgenmad, inden vi kører med bus til lufthavnen i Surabaya for at flyve til Bali. Så er det tid til at skifte miljø igen. I dag rejser vi videre til "Gudernes ø", Bali. Øen er et skue af farver, både natur og mennesker, og i dette miljø overnatter vi de sidste nætter af vores rundrejse på et resort i topklasse ved havet.
Dag 11. Dag til egen disposition til afslapning ved havet
Efter alle oplevelserne, er det skøn bare at slappe af og nyde nærheden til havet.
Dag 12. Jatiluwih - Balis højland
I dag rejser vi til Balis højland og står over for tusindvis af hektar frodige, grønne rismarker, der flyder ned fra vulkanernes øverste skråninger til de dybe dale nedenfor, næsten som om de var skåret lige ud af bjergsiderne. Beliggende i hjertet af Tabanan Regency, er Jatiluwih Rice Fields det fornemme eksempel på Balis utroligt smukke og maleriske rismarker. Disse marker er en del af Subak-systemet, et træk ved Balis kulturlandskab, der blev tilføjet til UNESCOs verdensarvsliste i juni 2012. Jatiluwih, som betyder "smuk teaktræ" på balinesisk, byder på et imponerende syn, hvor de store terrasserede rismarker strækker sig langs bjerget, fra toppen ned til hvor bjerget møder havet. Disse risterrasser er en del af det traditionelle landbrugssystem på Bali og viser, hvordan folk har tilpasset sig terrænet og skabt kunstige trin til risdyrkning.
Dag 13. Hjemrejse til Danmark
Det er tid til at sige farvel til Bali og Indonesien for denne gang.
Dag 14. Hjemkomst til Danmark
Vigtigt om rejsen
Visum til Indonesien
Danske statsborgere har mulighed for at ansøge om elektronisk visum ved ankomst (e-VOA) til rejser til Indonesien, der strækker sig op til 30 dage. Hvis opholdet er planlagt til at vare længere end 30 dage, kræves en ansøgning om turistvisum. For at ansøge om visum ved ankomst online, kan man besøge hjemmesiden Indonesian eVoa - Visa On Arrival Application. Link her. Der er dog krav om, at passet skal være gyldigt i 6 måneder ved indrejse i Indonesien, og at man kan fremvise en udrejsebillet. Lufthavnen på Sumatra hedder Kuala Namu Medan International Airport.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Business klasse
Vi ser en øget efterspørgsel på at flyve business class på vores rundrejser. Hvis du er interesseret, så send en forespørgsel til Temarejsers kontor i Stockholm for at se, om det er muligt for netop din afgang. Ønsker du at blive længere på Bali til sol og badeferie, kan vores personale på kontoret også undersøge den mulighed.
Valuta
Den officielle valuta i Indonesien er Rupiah og er forkortet IDR. Det er muligt at veksle danske kroner til Rupiah i Danmark inden afrejse. Medbring nye, rene USD til veksling lokalt og til drikkepenge. Hæveautomater er tilgængelige i de større byer.
Drikkepenge
Drikkepenge på $75 indsamles af rejselederen ved starten af turen, som fordeles mellem chauffører, guider, restaurantpersonale og lign.
Turistskat
Fra den 14. februar 2024 er der indført en turistskat på cirka 10 USD på Bali, som skal betales som et engangsbeløb inden ankomst til øen. Se mere på dette link LoveBali.(https://lovebali.baliprov.go.id/)
Vand
Drik ikke postevand. Hold dig til drikkevarer på flaske.
Overnatningstaske
Bussen skal have et forspring for at komme til vores hotel ved Bromo-vulkanen. Den tager bagagen med fra Yogjakarta, hvor vi i stedet tager toget. Medbring en taske, hvor der er plads nok til to overnatninger. Generelt tager transport fra A til B tid i Indonesien.
Håndsprit og vådservietter
Medbring håndsprit og -servietter, når du rejser til Indonesien eller et hvilket som helst land. At have adgang til håndsprit gør det muligt at rense hænder, når adgangen til sæbe og vand er begrænset. Det er en vigtig foranstaltning for at undgå spredning af sygdomme og opretholde en god hygiejne.
Vådservietter kan være praktiske til hurtig rengøring af overflader som f.eks. flysædets armlæn, spisebordet eller andre overflader, som du kommer i kontakt med under din rejse. De kan også være nyttige, hvis du skal tørre hænder eller ansigt.
Disse enkle hygiejneforanstaltninger kan hjælpe med at reducere risikoen for at blive syg og opretholde en sund tur. Mange toiletter i landet er af den såkaldte standing/squatting model.
Elektricitet, er adapter nødvendig i Indonesien?
I Indonesien bruges elektricitet med en spænding på 220 volt og frekvensen er 50 Hz, hvilket er det samme som i Danmark. De fleste kontakter i Indonesien er af samme type som de sædvanlige kontakter i Danmark, men der er også variationer. For en sikkerheds skyld kan du medbringe en adapter.
Klima og tøj
Indonesien har et tropisk klima med høj luftfugtighed. Pak let og behageligt tøj i naturlige materialer, der er let at ånde i. Medbring solcreme, hat og regntøj afhængigt af sæson og destination. Nogle religiøse steder er der særlige påklædningskrav, som kræver dækkede skuldre og knæ. De fleste indonesere er muslimer. Især for kvinder er det vigtigt ikke at vise for meget af benene og skuldrene.
Tid
Indonesien er 7 timer foran os i vintertid og 6 timer foran sommertid.
Digitalt adgangskort til Malaysia er gyldigt fra 1. januar 2024. Skal udfyldes inden ankomst til landet. Link til dokumentet er her.
Telefon og internet
De fleste hoteller har gratis Wi-Fi på værelset. Du kan også undersøge, om din teleoperatør tilbyder særlige fordelagtige roamingpakker til destinationen. Ellers er det meget dyrt at bruge sine skandinaviske telefoner på rejsemålene.
Bagage
Pak vigtig medicin med en attest fra din læge i håndbagagen. Det samme gælder værdigenstande.
Sundhed og vaccinationer
Tjek, at du har de nødvendige vaccinationer til Indonesien.
Malaria er udbredt i det meste af Indonesien undtagen Bali, og landet anses for at være en risikozone i varierende grad for denne sygdom. Forebyg myggestik ved at bruge myggespray med DEET eller AUTAN. Kontakt dit vaccinationscenter eller læge. Bemærk, at malariamyggen normalt bider efter mørkets frembrud.
På Bali er der dyr inficeret med rabies, herunder hunde, katte og især aber. Undgå tæt kontakt med dem.