Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håbfra Boerland til Kapstaden
Dagsprogram
Jule- og nytårsferie
Tilbring jul og nytår i Sydafrika!
Oplev højsommer og midsommer i julen. Julemanden kommer stadig i form af julepynt og dekorationer. Men det kan nogle gange blive svedigt for ham i sommervarmen, hvis han insisterer på at have det samme tøj på som derhjemme. Uanset hvad julemanden har på, anbefaler vi sommertøj til denne rejse, inklusive badetøj, da mange af vores hoteller har swimmingpools.
Denne afgang er perfekt for dem, der gerne vil væk fra decembermørket og eventuel slud og vandpjaskeri, men også fra den traditionelle julefejring derhjemme og i stedet gøre noget helt andet.
Mens den nordlige halvkugle har årets mørkeste dage, har den sydlige halvkugle, som Sydafrika, midsommer og årets længste og lyseste dage. I sommervarmen har folk et andet forhold til julen.
For sydafrikanerne handler juleferien i høj grad om at få mest muligt ud af weekenden, og da det er sommer, og vejret sandsynligvis er perfekt til at besøge stranden, har sydafrikanerne en tendens til at prioritere dette - i hvert fald hvis man bor i nærheden af kysten. Sådan her ser det ud: Juleaften mødes man med venner og bekendte. Helst ude på en restaurant. Første juledag er der frokost med familien og anden juledag helst på stranden, hvis vejret tillader det.
Der er ingen særlige aktiviteter mellem jul og nytår i Temas program. Men den 2. januar får vi mulighed for at se Kaapse Klopse, den farverige folkefest i forbindelse med nytåret i Cape Town.
Velkommen til Sydafrika!
Dag 1 - Afrejse til Sydafrika.
Afrejse om eftermiddagen fra Danmark med rutefly.
Dag 2 - Ankomst og udflugt til "Guldbyen".
Efter ankomst, paskontrol og bagagehåndtering i Johannesburg møder TEMAs rejseleder dig med bus og chauffør.
Fra lufthavnen til hotellet tager vi på en spændende panoramarundtur i Sydafrikas største metropol, som er gået fra opgang til fald og opgang igen. Jo'burg, som byen for det meste kaldes, kan uden tvivl påtage sig rollen som Afrikas New York med den enorme økonomiske, kulturelle og etniske mangfoldighed, der kendetegner det "nye Johannesburg". Statistisk set har byen flest millionærer i hele Afrika, inklusive multimillionærer og billionærer. Cape Town ligger på andenpladsen og Cairo på tredjepladsen. Indtil midten af 1990'erne var Johannesburg domineret af en hvid befolkning. Den var hjemsted for hovedkvarterer for guldmineindustrien, finansselskaber, banker, forsikringsselskaber, luksushoteller osv. alt sammen i stram 50'er-, 60'er- og 70'er-arkitektur.
Efter apartheids fald begyndte de centrale kvarterer at blive tømt; kontorer og butikker lukkede og flyttede ud til sundere forstæder som Sandton, Randburg og Rosebank for blot at nævne nogle få. Hillbrow og andre lignende kvarterer i den indre by, der traditionelt var befolket af den hvide middelklasse, blev forladt, og byen blev forsømt og utryg. I dag, næsten tredive år senere, er situationen en smule anderledes. Folk taler om det nye Jo´burg. Vitaliseret og kreativ med en ny positiv energi, der forvandler byen til en hyperenergisk moderne afrikansk metropol - både økonomisk og kulturelt. Det er i hvert fald sådan, mange mennesker ønsker at se det.
Omkring tre fjerdedele af Johannesburgs indbyggere er i dag sorte, mindre end en femtedel er hvide, og resten er farvede, asiater og indere. Denne forældede definition af etniske grupper findes stadig i dag, men nu mere som en sociokulturel definition end som en opfundet racemæssig definition. Befolkningen er dog endnu mere kompleks end som så, og sådanne tal yder næppe befolkningen retfærdighed. Mindst 12 forskellige sprog bruges dagligt i Johannesburg. Størstedelen af den hvide befolkning taler engelsk og afrikaans (flamsk og hollandsk oprindelse). En stor del af den hvide befolkning stammer også fra Portugal, Grækenland, Italien, Rusland, Polen og Libanon. Den sorte afrikanske befolkning kommer fra stort set alle etniske og sproglige grupper i det sydlige Afrika, men også fra Congo og Nigeria. Alle de store religioner er repræsenteret.
Efter busturen og en kort panoramatur runder vi af med en velkomstdrink på hotellet i Sandton City og lidt nyttig information til denne fantastiske rejse.
Resten af dagen er fri til egne aktiviteter.
Dag 3 - Blyde River Canyon. Efter morgenmaden forlader vi Johannesburg og rejser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag skal vi opleve et af det sydlige Afrikas mægtigste naturscener, Blyde River Canyon. Det er en majestætisk kløft med næsten kilometerhøje bjergvægge. Her ligger også Bourks Luck Pothole med de enorme eroderede "gryder" og flere vandfald.Sidst på eftermiddagen kommer vi til smukke og idylliske Hazyview, der er et lille landbrugssamfund, primært kendt for sine bananplantager. Navnet Hazyview hentyder til den varmedis, der i sommerens varmeste dage ofte indhylder det lille samfund. Nærheden til nogle af landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har medført opførelsen af hyggelige hoteller, og muligheder for skønne friluftsaktiviteter som f.eks. golf.
Her bor vi to nætter.
Dag 4 - Kruger National Park. Dagen idag dedikeres til Sydafrikas største naturområde, Kruger National Park. Har køres spændende safariudflugter med dygtige safariguider i åbne køretøjer. Der er mulighed for at se de fem store trofædyr, hvilke er næsehorn, løve, leopard, bøffel og elefant, og hvis heldet er med os ser vi alle fem på en og samme dag.
De beskyttede områder i det østlige Mpumalanga og nabolandene Mozambique og Zimbabwe omfatter sammenlagt et areal, der er lige så stort som halvdelen af Danmark. Landskabet veksler mellem åben savanne og et kuperet terræn med krat.
Krugerparken, en af Afrikas mest kendte og velholdte nationalparker, kan måle sig med de store reservater i Østafrika. Den blev grundlagt som et jagtreservat allerede i 1898 af præsident Paul Kruger i den daværende republik Transvaal, dengang betydeligt mindre end i dag. Området, der ligger mellem Crocodile River i syd og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21.000 km2.
I dette enorme vildtreservat er der i dag registreret min. 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23.000 plantearter og 147 pattedyrsarter.
Den bedste måde at finde vildtet på, er at lære sig i hvilken vegetationstype de forskellige dyr trives i. Krugerparken inddeles i 16 forskellige vegetationstyper. Gennemgående er landskabet fladt og så lidt kuperet. Gennemsnitshøjden ligger på 260 meter over havet, og landskabet er som mest kuperet i de østlige dele. Klimaet er subtropisk og har en gennemsnitstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Der forekommer korte og intense regnbyer i perioden mellem november og februar. Der er ingen garanti for hvilke dyr vi ser. Det er sandsynligt at vi ser de største som elefant og giraf, flodhest og så nogle af antiloperne samt løver. Den sky og velkamouflerede leopard bliver sjældent set. Fulglelivet fascinerer med sin rigdom, og har ser man mange og eksotiske arter.
Hvis vejret tillader det, nyder vi middagen udendørs under den stjerneklare afrikanske himmel.
Dag 5 - En nat i kongeriget Swaziland. Rejsen fortsætter sydpå, når vi i dag forlader Sydafrika for et døgns tid. Allerede om formiddagen når vi frem til grænsestationen mellem Sydafrika og Swaziland. Hav dit pas klart. Det lille selvstændige kongerige byder på et frodigt og grønt landskab med mange landbrug, men også store industrielt drevne landbrug. Landet har et betydningsfuldt skovbrug og anseelige mineralforekomster, hvis råvarer står for den vigtigste eksport. Vi foretager flere interessante stop i løbet af dagen, blandt andet besøger vi et glasværk.
Swaziland ligger indeklemt mellem Sydafrika og Moçambique, med høje bjerge i vest, der skråner ned i en sydøstlige retning i et betydeligt fladere landskab.
Hotellet byder på en skøn og rolig eftermiddag. Om aftenen serveres middag.
Dag 6 - Zululandet. Vi rejser gennem et vidstrakt og smukt afrikansk landskab med Lebombobjergen i Øst, som markerer grænsen til nabolandet Mozambique. Efter grænsekontrollen er vi tilbage i Sydafrika og i Kwazulu-Natal provinsen, som er zulufolkets hjem. Provinsen rummer også størstedelen af landets indiske befolkning.
Landskabet præges af store sukkerrørsplantager og tætte plantager af eukalyptusskov. Dagens mål er Mkuze Private Gamereserve ved Ghost Mountain og Jozinisøen.
Eftermiddagen er fri og dedikeret til hvile.
Vi nyder en god middag om aftenen på lodgen.
Dag 7 - Safari i Hluhluwe - Umfolozi.
Idag kan vi se frem mod en spændende safariudflugt i Sydafrikas måske smukkeste nationalpark Hluhluwe - Umfolozi, som var den første nationalpark, der etableredes i Afrika. Et område på 960 Kvadratkilometer med kuperet landskab, som er kendt for sit rige dyreliv. Dette er den eneste nationalpark i provinsen Kwazulu Natal, der rummer "de fem store", nemlig elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. Takket være en enorm indsats, har parken verdens største bestand af Hvide Næsehorn. Udover "big five" findes mange andre pattedyr i parken, blandt andet antiloper, vortesvin, flodheste samt reptiler som krokodiller. Parken byder også på 340 forskellige fuglearter. Dette er også det sted i verden, hvor man lettest ser den sky Nyalaantilope.
Inden eftermiddagens køretur til Umhlanga nyder vi en typisk braai frokost. Vi overnatter en nat i Umhlanga nord for Durban.
Dag 8 - Til Port Elizabeth med indenrigsfly.Tidlig afrejse med indenrigsfly til Port Elizabeth. Når vi er fremme i PE, som sydafrikanerne kalder byen, kører vi med bus en kortere rundtur i byen, hvorefter vi transporteres til kystbyen Cape Saint Francis hvor vi overnatter. Eftermiddagen og aftenen er fri til egne eventyr. Man kan gå langs stranden eller ad nogle af vandrestierne. Der er mulighed for et opfriskende havbad eller bare at hvile, alt efter egne ønsker.
Dag 9 - Tsitsikamma.Efter en kort byrundtur i Port Elizabeth kører vi vestpå ad den naturskønne Garden Route, som følger den 220 Km rute fra Tsitsikamma Forest og Storms River i Øst til Mossel Bay i Vest. Vi tager et længere stop i Tsitsikamma National Park, som er kendt for sin overdådige vegetation. Her går vi en lille tur frem til den berømte hængebro nede ved havet. Hvis vejret tillader det gives også tid til et dyb i havet. Langs kysten ligger flere meget populærer kystområder. Et af dem er, Plettenberg eller Plett kort og godt, hvis meget spektakulærer omgivelser og naturskønne strande lokker surfere og Sydafrikas mere velhavende befolkning hertil.
Om eftermiddagen er vi fremme i Knysna. Her findes enhyggelig waterfront og byen er meget fin at gå omkring i. Aftenen er fri til egne aktiviteter.
Dag 10 - Featherbed naturreservat.Mange kunstnere og kreative mennesker har slået sig ned i Knysna, hvor atmosfæren er afslappet og bohemisk. Byen ligger ud til en naturligt beskyttet havbugt, med en trang passage ud til havet. Forudsætningerne for at dyrke østers er perfekte. I slutningen af juni afholdes en stor østersfestival her.
Dagens udflugt går med båd over Knysnalaguenen til Featherbed Nature Reserve, som er et 150 Hektar stort privatejet naturreservat, som vender direkte ud mod havet. På den anden side af lagunen fortsætter vi til Knysna Western Head, hvor vi begiver os ud på en 2,2 kilometer lang promenade i det spændende og enestående kystlandskab. Her får vi et godt indsigt om det lokale økosystem.
Hen på eftermiddagen nyder vi en dejlig frokost, som serveres udendørs under milkwood træernes tætte kroner. Udflugten tager circa 4 timer og herefter vender vi tilbage til hotellet med båd. Aftenen er fri til egne aktiviteter i Knysna.
Dag 11 - Hvedemarker og historiske byerVi forlader nu kysten og rejser videre vestpå mod vinlandet og dets hovedby Stellenbosch.
Landskabet forandres hele tiden med bjerge og frodige hvedemarker. I løbet af dagen kommer vi forbi nogle af Sydafrikas ældste europæiske byer Albertina, Heidelberg og Swellendam. Med lidt held ser vi undervejs et glimt af en af Sydafrikas mest spænnende fuglearter, den udrydningstruede blå paradistrane, som er Sydafrikas nationalfugl.
Ved frokosttid er vi fremme ved Swellendam, hvor vi tager en frokostpause.
De store hvedemarker erstattes nu af vinmarker og frugtplantager med ferskener, æbler og pærer. Vi er nu inde i Sydafrikas berømte vindistrikt og rejsen går gennem et stort kulturlandskab.
Sent om eftermiddagen kommer vi frem til vores hotel i det centrale Stellenbosch, hvor der ikke bare produceres vin men også mad af international standard. Her ligger nogle af landets bedste restauranter.
Aftenen fri til egne eventyr.
Dag 12 - Byvandring til fods og vinkultur.Stellenboschs historie går tilbage til 1679, hvor guvenøren Simon van der Stel forstod, at omgivelserne var perfekte til landbrug. Han øremærkede denne frodige dal og kaldte den "van der stels bush". Sammen med Constantia var Stellenbosch et af de første vindistrikter i landet, og den dag i dag har man et stort udbud af delikate vine her.
Vi indleder dagen med en byvandring til fods, hvor vi besøger en del velbevarede gamle kulturmindesmærker, nogle fra 1700 tallet. I vandringen indgår også Stellenboschs historiske museum.
Derpå tager vi bussen ud til vingården Backsberg, hvor man laver kvalitetsvine. Her får vi indblik i historien, smager vinene og spiser en god frokost.
Det er circa 300 år siden at europæiske nybyggere fra Frankrig, de såkladte hugenotter, begyndte at dyrke vin her. De kom hertil som flygtninge efter at protestantismen blev bandlyst i Frankrig i midten af 1700-tallet. De første vinstokke plantedes i Kapstaden år 1655 af den hollandske guvernør Jan van Riebeeck. Men produktionen af god vin kom først igang med hugenotternes ankomst mellem 1660 og 1690. Mange af disse familier var oprindeligt vinbønder. klimaet og jordbunden her er nærmest perfekt til vinavl, og påminder om Middelhavsklimaet med varme og tørre somre samt kølige og regnrige vintre. Idag findes der i Sydafrika fire vinregioner; Costla Region, Klein Karoo, Olifans River og Breed River Valley. De circa 30 forskellige vindistriker ligger med få undtagelser i disse fire regioner. De ældste vindistrikter er Constantia, Stellenbosch og Paarl.
Aftenen er fri til egne eventyr.
Dag 13 - Fra Stellenbosch til Kapstaden.Det tager en time at køre fra Stellenbosch til Kapstaden, som ligger for foden af det kendte Tafflebjerg. Byen ligger mellem bjerget i Øst og Atlanterhavet i Vest.
Fra midten af 1700-tallet og trehundrede år frem i tiden var denne havn en af de vigtigste for søfarten mellem Europa og Østen. Vi starter efter ankomsten direkte med en byrundtur, hvor vi besøger kapmalajernes bydel ved Bo Kaap. Hvis vejret tillader det, tager vi også tovbanen op til toppen af Taffelbjerget, som ligger på circa 1000 Meter over Havet. Herfra har man en fantastisk udsigt over Kapstaden.
Dag 14 - Pingviner og Kap det Gode Håb.
Heldagsudflugt til Kap det Gode Håb. Den verdensberømte odde ligger i et naturreservat, cirka 70 km fra Kapstaden. Her findes en fascinerende flora af indlandske planter, bl.a. pelargonie og protea, langs de træløse bjergskråninger. Ved Boulders Beach er der chancer for at se kolonien med brillepingviner.
Om aftenen skal vi nyde en fælles afskedsmiddag med lokal underholdning.
Dag 15 - Fridag i Kapstaden.Fridag til egne aktiviteter. Under opholdet i Cape Town er der, i tilfælde af billetter, mulighed for på egen hånd at besøge Robben Island.
Læs under "Mere om Rejsen", hvor du kan bestille billetter inden afrejse.
Den 2. januar fejrer Cape Town Kaapse Klopse (The Cape Town Minstrel Carnival). Det er en farverig folkefest, som har sin oprindelse i koloni- og slavetiden. Slaveriet blev forbudt den 1. januar 1834. Men før det var 2. januar slavernes eneste fridag i løbet af året, og de fik lov til at fejre deres nytår med musik og dans. Festivalen er også kendt som det andet nytår. I dag optræder omkring 60 klubber (klopse) med deres historier og temaer - lidt ligesom karnevallet i Rio. Vinderen kåres senere på året.
I de sidste par pandemiske år med covid har festivalen ikke fungeret og fulgt den traditionelle tidsplan, men forhåbentlig vil den blive gennemført som planlagt den 2. januar.
Vi vil tilpasse dagens program, så de, der ønsker at se festivalen i centrum af Cape Town, får mulighed for det.
Mere information vil være tilgængelig på faktasiderne, når vi ved mere.
Dag 16 - Afrejse til Danmark.Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse.
Dag 17 - Hjemkomst.Hjemkomst til Danmark.
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgår:Fly København - Johannesburg, Durban - Port Elizabeth og retur fra Kapstaden via Johannesburg, busrejser ifølge program, del i dobbeltværelse med douche/ toilet på hoteller/lodger, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs svenske rejseleder, entreer og alle udflugter, hvor intet andet er anført.
Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.
TEMAs gruppestørrelse:
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
Programændring:
Fra og med januar 2020 bytter vi hotel i Mossel Bay til PH Mossel Bay. Dagsprogrammet for dag 10 har lidt ændret indhold, hvor der er tid til badning og egne aktiviteter. Se programmet for 2020.
Valuta:
Den lokale valuta er sydafrikanske rand (ZAR). Medbring gerne et mindre beløb i sydafrikanske rand til starten af rejsen. Øvrig valuta kan du nemt skaffe i hæveautomater. Kreditkort accepteres generelt og kan benyttes i de fleste bankomater.
Drikkepenge:
I Sydafrika er det normalt at betale drikkepenge ved restaurant- og cafébesøg. 10% er normalt, hvis man har været tilfreds med servicen.
Drikkepenge til eksempelvis chauffører og lokalguider indgår ikke i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne ca. 1200 ZAR per person til drikkepenge under rejsens gang. Vores rejseleder på plads indsamler og fordeler drikkepenge på passende vis.
Klima og beklædning:
I et så stort land som Sydafrika er der mange lokale klimazoner afhængig af breddegraden, højden over havet og afstanden til kysten. På den sydlige halvklode er årstiderne omvendte med forår i oktober - november, sommer i december - marts, efterår i april - maj samt vinter i juni - august.
Meget generelt kan man sige, at sommermånederne er varme og regnfulde mens vinteren byder på solrige, klare dage hvor temperaturen i det indre højplateau kan falde til frysepunktet om natten, men som med solens hjælp stiger til 15 - 25 grader om dagen beroende på region. Langs kysten mod Det Indiske Ocean er temperaturen altid højere.
Praktisk, let vaskbare fritidsklæder i bomuld passer godt til dagturene. En jakke og en varm trøje er nødvendig i forbindelse med kølige morgener/aftener i juni - september.
Atmosfæren på vore hoteller er relativt uformel, men et pænt sæt tøj til middage bør du medbringe. Vi anbefaler praktiske sko til gåture i natur og byer. Solhat, solbriller, kikkert til safariturene samt kamera, mange film, memorycards og ekstra batterier.
Husk badetøj. Alle hoteller vi benytter har poolområde. En regnfrakke og paraply kan også være gode at medbringe.
Vaccinationer:
Hos Danske Lægers Vaccinations Service, som har klinikker i hele landet, kan du altid få opdateret rådgivning og relevante vaccinationer.
Tlf.: 70 25 40 80.
Hjemmeside: www.sikkerrejse.dk
E-mail: info@sikkerrejse.dk
Landekode:
Landsnummer til Sydafrika: +27.
Observer:
Er du interesseret i at se Robben Island på fridagen i Cape Town, dag 15, er det nu nemt at bestille og købe billetter via museets hjemmeside, hvilket vi også anbefaler. Se hjemmesiden: http://www.robben-island.org.za.
Øvrigt:
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.