Ekspedition Namibiamed safari og Victoria Falls
Dagsprogram
Start fra Windhoek
2024: 5/3, 8/10Dag 1. Afgang til NamibiaFly fra Danmark til Windhoek. Måltider serveres under flyvningen.
Dag 2. Velkommen til WindhoekEfter pas- og toldkontrollen venter TEMAs rejseleder og bussen. Afhængig af ankomsttidspunktet vil der være en kortere byrundtur i hovedstaden Windhoek. Det første indtryk af byen minder om en mindre nord- eller centraleuropæisk by. Flere historiske bygninger fra århundredeskiftet vidner om den tyske påvirkning. Namibia var engang et tysk protektorat, Tysk Sydvestafrika, mellem årene 1884-1914. Om aftenen nyder vi en velkomstmiddag, og vi overnatter på et komfortabelt hotel.
Dag 3. Verdens ældste ørkenVi rejser mod syd til et af Namib-ørkenens mest spektakulære naturområder, Sossusvlei, kendt for sine enorme røde klitter. Bussen er en såkaldt ”overland-bus”, som er en komfortabel firehjulstrukket specialbus lavet til sværere terrænforhold med plads til max 18 passagerer. De fleste veje i Namibia består af sten og grus og er for det meste velholdte. Landbusserne er perfekte til disse forhold.
Namib-ørkenen er en af de ældste ørkener i verden – nok den ældste – og var allerede en ørken for 80 millioner år siden. I syd strækker den sig ind i Sydafrika og i nord ind i Angola via Kunene-floden. Den strækker sig 1.500 km. langs Namibias kyst og er mellem 80 og 140 kim. bred. På trods af det ekstremt barske klima og miljø, lever her et usædvanligt stort antal levende dyr – ikke kun insekter og krybdyr, men også enkelte pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forhold. Der gøres flere stop på turen, blandt andet kaffepause og frokost. I løbet af eftermiddagen ankommer vi til ørkenlodgen, hvor vi skal bo i to nætter.
Dag 4. Sossusvleis røde sandklitterTidligt om morgenen forlader vi lodgen for at køre den korte afstand til Sossusvlei – et af Namibias geologiske vidundere. Vi ankommer, når solen står lavt, og kontrasterne mellem lys og skygge på de røde, enorme sandklitter skaber et magisk lysspil. De højeste sandklitter er over 300 m. høje. I løbet af millioner af år blev sandet skyllet ud i havet af Orangefloden i syd og ført nordpå af havstrømmene, og derefter førte havbølgerne og vinden sandet tilbage ind i landet. Området dækker i dag et enormt areal på 45.000 km². Vi fascineres af skønheden i dette ekstreme landskab. Ikke langt fra lodgen ligger en mægtig flodkløft, Sesriem Canyon. Her bliver det en kortere gåtur, inden vi er tilbage ved lodgen.
Dag 5. Et usandsynligt sted på jordenRejsen gennem ørkenen til Atlanterhavskysten byder på en enestående udsigt. Med lidt held ser vi nogle rigtig ørkenrobuste dyr, som strudsen eller oryx-antilopen. Vi stopper i Walvis Bay, Namibias vigtigste fiskerihavn. Walvis Bay, hvor der hovedsageligt tales afrikaans og engelsk, tilhørte Sydafrika indtil februar 1994, selvom Namibia blev selvstændigt i 1990. Sydvestafrika blev derefter til Namibia. Tidligt på eftermiddagen ankommer vi til et usandsynligt sted på jorden, den tysktalende lille kystby Swakopmund, de hvide namibiers foretrukne ferieby.
Swakopmund er måske ikke, hvad en europæer forbinder med en typisk badeby. Havet er isnende koldt med faretruende strømforhold, og sæler svømmer rundt i bølgerne. Kolde tågeslør omslutter ofte den lille og næsten maleriske by i løbet af formiddagen. Det er et af de tørreste steder i verden. Nedbør er mindre end 12 mm om året. Efter at have tjekket ind på hotellet, lærer vi dette meget anderledes sted at kende. Mellem et iskoldt hav og verdens ældste ørken ligger tyske bindingsværkshuse, og her serveres verdens bedste østers som snack til en øl i de lokale ølstuer. Her finder du selvfølgelig også Afrikas bedste øl.
Aftenen er fri til egne aktiviteter. Du er velkommen til at gå rundt i byen og studere de velbevarede tyske kolonihuse fra forrige århundrede, besøge nogle af byens museer eller udforske de små butikker. Eller måske besøge en af ølstuerne og prøve namibiske østers.
Dag 6. Fridag ved kystenEn dejlig fridag på dette unikke og interessante sted mellem ørkenen og havet. Hele dagen fri til egne aktiviteter. TEMAs rejseleder giver gerne tips.
Dag 7. Damaraland og Herero markedMellem Skeletkysten i vest og det centrale plateau i øst ligger et fascinerende landskab, Damaraland. Denne meget smukke og bjergrige del af Namibia byder på fantastiske visuelle landskaber, der omgiver os på dagens rejse nordpå. Ved siden af Ugab-flodens næsten altid tørre flodleje ligger et lille håndværksmarked drevet af kvinder. De tilhører Herero-folket, en af Namibias mange etniske grupper, som er kendt for deres farverige traditionelle kjoler og hatte. Her kan du købe dukker i "Herero-kostume", halskæder og meget mere - en fantastisk måde at støtte lokalbefolkningen på. Her i Damaraland bor den vilde ørkenelefant. Hvis vi er virkelig heldige, kommer vi måske til at se den. Ellers må man nøjes med de elefantadvarselsskilte, der er almindelige i området.
En af de første europæere til at udforske denne del af Afrika i midten af det 19. århundrede var den svenske opdagelsesrejsende Karl John Andersson, søn af en engelsk bjørnejæger. Denne fascinerende svensker født i Värmland skrev flere bøger om sine eventyrlige ekspeditioner til bl.a. Ngami-søen og Okavango-floden. Karl John Andersson giftede sig i Cape Town og bosatte sig senere i Damaraland. På en ekspedition i 1867 døde han ved den nuværende grænse mellem Namibia og Angola, hvor han også er begravet.
På trods af de ekstreme forhold er Damaraland et sandt paradis for naturelskere. Naturen er kendt for at være et kunstværk i sig selv. I løbet af eftermiddagen ankommer vi til lodgen lige uden for det lille samfund Khorixas. Nu er der mulighed for at strække benene, og måske nyde de smukke omgivelser ved hotellets hyggelige poolområde.
Dag 8–9. Etosha National ParkDagens destination er Etosha National Park. Vi overnatter de første to nætter inde i selve nationalparken. De næste to dage udforsker vi Etoshas rige dyreliv, både morgen og eftermiddag.
Etosha er Namibias mest kendte naturreservat og et af Afrikas største – hele 22.270 km². I øst dominerer træsavannen, mens den vestlige del er mere præget af buske og lavere træer. I den centrale del af reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk udtørret saltsø på 4.800 km², som det meste af året skinner i sølvhvidt. Etosha betyder meget simpelt: ”et stort hvidt sted”.
Når der nogle år falder meget nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm. dyb sø, der tiltrækker et væld af fugle som flamingoer og pelikaner. I nationalparken er der mere end 110 pattedyrarter og næsten 350 forskellige fuglearter. Nogle af dem er sjældne og truede arter, herunder det sorte næsehorn, geparden og den brune hyæne. Afrikas største elefanter lever også her, med en højde på over fire meter fra jorden til skuldrene.
Afstandene er lange og luften tør i dette fascinerende land. Efterfølgende kan det være rart at hvile lidt. Efter ankomst til lodgen har vi tid på egen hånd, så måske en tur i poolen er tiltrængt. Selv dyrene har deres egen pool uden for den indhegnede lodge, et vandhul der ofte er velbesøgt og med lidt held ses både elefanter og næsehorn der. Safariturene i Etosha udføres med vores egen bus.
Dag 10. Safari i EtoshaI dag forlader vi de centrale dele af Etosha og fortsætter mod den østlige del. Vi bliver endnu en nat i denne fascinerende vildmark, hvor vi udforsker en af Afrikas mest interessante nationalparker.
Dag 11. Okavango River, CapriviTidligt om morgenen forlader vi Etosha og fortsætter denne spændende ekspeditionsrejse nordpå og videre mod øst til "Caprivi-striben", opkaldt efter den tyske kansler (1890 – 1894) Leo von Caprivi. Det lykkedes ham at forhandle sig til dette unikke område på Namibias ellers ret så kvadratiske grænsestrækning. Ideen var politisk og kommerciel, da man ønskede at kunne nå Zambezi-floden, der skulle forbinde Namibia med Det Indiske Ocean, hvor den anden tyske koloni Tanganyika lå. Det viste sig dog, at floden ikke var farbar hele vejen. Et kæmpe vandfald lå i vejen, nemlig Victoria Falls. Men Namibia fik et stykke jord, der i modsætning til de øvrige dele af landet er rigt på vand, væsentligt grønnere og med et utroligt rigt plante- og dyreliv. Caprivi presser sig ind mellem Angola i nord og Botswana i syd og møder Zambia og Zimbabwe længere mod øst.
Vi tilbringer to nætter i Caprivi på to forskellige lodges. Den første nat bor vi på en lodge på den sydlige bred af Okavango-floden med udsigt til Angola, hvis grænse til Namibia løber midt i floden.
Vi tjekker ind på lodgen og lige før skumringen tager vi på et flodcruise på Kavango-floden, som danner grænsen mellem Namibia og Angola. Dette er en af Namibias få helårsfloder med rig og frodig vegetation. Fuglelivet er overvældende, og der er masser af tigerfisk og havkatte, og under vandoverfladens rolige spejlinger lurer et af Afrikas mest frygtede rovdyr, krokodillen. Der er en god chance for at se forskellige arter af isfugle og hejrer. Resten af aftenen er fri til at hvile sig indtil aftensmaden.
Dag 12. Kwando-flodenI dag fortsætter rejsen i Caprivi mod øst langs Kwando-floden. Det ekstremt tørre klima og samtidig adgangen til vand bidrager til, at området har en utrolig rig fauna. Naturreservaterne her er unikke, da der også bor mennesker her, som skal dele pladsen med blandt andet elefanter, flodheste og mange andre dyr. Kwando-floden kommer fra Angola, fortsætter ned gennem Namibia og Caprivi ind i Botswana og skifter navn to gange, først til Linyanti og senere til Chobe, inden den slutter sig til Zambezi-floden.
Vi ankommer til lodgen, der ligger ved bredden af Kwando-floden, hvor man har fri indtil aftensmaden. Interesserede har mulighed for at deltage i en safari arrangeret af lodgen mod merpris. Dette bliver den sidste nat i Namibia, som vi forlader den efterfølgende dag, hvor vi skal til nabolandet Botswana gennem grænsen ved Ngoma Bridge. Der kræves ikke visum for skandinaviske statsborgere.
Dag 13–14. Chobe-flodenVelkommen til Botswana! Eventyret fortsætter nu i Botswana. Efter at have krydset grænsen fortsætter vi til vores lodge i den nordøstligste del af Chobe, lige uden for nationalparken ved Chobe-floden, hvor vi skal være de næste to nætter. Chobe-parken er kendt for sine frodige sletter, tætte teakskove og selvfølgelig floden, der har givet hele regionen sit navn. Floden skaber betingelserne for alt liv i dette enormt dyrerige område af det sydlige Afrika. Chobe-floden er et naturligt vandhul for elefanter og bøfler i den tørre sæson. Ingen anden nationalpark i Afrika har en større koncentration af elefanter.
Efter ankomst er eftermiddagen og aftenen fri indtil middag. Lodgen er udstyret med alle faciliteter inklusive en swimmingpool. Om aftenen på anden dagen er en solnedgangssafari på Chobe-floden inkluderet. Vi anbefaler at tage på en morgensafari i parken på anden dagen om morgenen, da parkafgiften allerede er betalt for den dag. Priser for udflugter, aktiviteter, safarituren (såkaldte game drives), som ligger uden for det almindelige program, kan findes under fanen "Vigtigt om rejsen" på vores hjemmeside.
Dag 15. Udflugt til Victoria FallsVi siger farvel til Botswana og fortsætter via den travle by Kasane, hvor meget af grænsetrafikken går igennem for at komme ind til Zimbabwe. Ved grænseposten får vi vores visa som betales kontant på stedet (ca. 30 USD). Herfra kører vi videre til Victoria Falls, det tager ca. to timer afhængig af grænsetrafikken. Victoria Falls er uden tvivl en af Afrikas mest spektakulære naturscener.
Om eftermiddagen helliger vi os en af Afrikas største attraktioner, Victoria Falls National Park. "Røgen der tordner”, Mosi-oa-Tunya, er lokalbefolkningens navn for vandfaldene. Skotten Dr. Livingstone tog sig dog den frihed at omdøbe dem efter sin dronning.
Cecil Rhodes bestilte en bro over floden lige under vandfaldene i begyndelsen af 1900-tallet. Han ønskede, at togene skulle drysses med det skummende vand. Victoria Falls er et af de største og mest imponerende vandfald skabt af naturen med en bredde på 1,7 kilometer og et fald på cirka 110 meter. Det er nu en af Afrikas største turistattraktioner og har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1989. Entrébillet betales på stedet. ($30).
Vi nyder afskedsmiddagen på det historiske Victoria Falls Hotel med udsigt over den historiske bro, Victoria Falls Bridge, mellem Zimbabwe og Zambia.
Zambezi-floden, Afrikas fjerdestørste flod, har fået æren af at skabe disse spektakulære vandfald. Floden, der har sine udspring i Zambia, løber gennem flere lande, inden den løber ud i Det Indiske Ocean i Mozambique lige nord for byen Beira. Inden da har den tilbagelagt over 2500 km. For dem der ønsker at prøve andre aktiviteter, tilbydes dette på stedet. TEMAs rejseleder hjælper med at bestille. Priser på udflugter, aktiviteter, safariture, der ligger uden for det almindelige program, kan findes under fanen "Vigtigt om rejsen" på hjemmesiden.
Dag 16. Afgang til Danmark
Egen tid indtil afgang.
Dag 17. Ankomst Danmark
Ankomst til Danmark.
Vigtigt om rejsen
I grundprisen indgårFlyrejse til Namibia/Zimbabwe t/r, TEMAs rejseleder, delt dobbeltværelse, måltider, udflugter, entré udgifter og transport på rejsen ifølge dagsprogrammet.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!
OBS! Rejsen præsenteres i to versioner, afhængig af hvilken dato du vælger:
Den ene begynder i Windhoek, Namibia og afsluttes ved Victoria Falls.
Den anden begynder ved Victoria Falls og afsluttes i Windhoek.
Rejserne har samme program, men ”omvendt” rute så at sige.
Øvrigt
Ekstra udflugter
I løbet af rejsen er der mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter, der ikke indgår i rejsens pris. Her ser du nogle af dem som TEMA anbefaler.
Dag 11. (dag 5 fra Victoria Falls) Kwandofloden.
1) Safaritur i Bwabwata Nationalpark, 3 timer ca. 425 ZAR
2) Flodsafari, ca. 465 ZAR
Dag 12–13. (dag 4 fra Victoriafaldene) Safaritur i Chobe nationalpark (entré til nationalparken ca. 12 USD), 3 timer ca. 315 BWP.
Denne safari kan foretages på Dag 12 den første aften, men så bliver der tillagt en nationalparkafgift.
Valuta
– Namibiske dollar (og sydafrikanske rand)
– Botswana pula
– Zimbabwe dollar (og amerikanske dollar)
I Namibia gælder den namibiske dollar (NAD). Hvis turen starter i Namibia, bedes du medbringe sydafrikanske rand (ZAR). Det er nemt at købe i Danmark og svarer til den namibiske dollar.
I Botswana gælder Botswana pula (BWP).
Zimbabwe har for nylig afskaffet den amerikanske dollar og indført Zimbabwe dollaren (ZWD). Men for besøgende fungerer amerikanske dollars stadig som betaling, for eksempel på restauranter og i taxaer. Det gør det nemmere at medbringe valuta i små værdier, da der altid er mangel på byttepenge overalt. Medbring $1, $5 og $10 sedler. BEMÆRK, at vi for nylig er blevet informeret om, at USD-sedler ældre end 2006 ofte ikke accepteres som kontant betaling. Derfor anbefaler vi at undgå at medbringe dollarsedler udskrevet før 2006.
Visa- og Mastercard-kreditkort accepteres på de fleste hoteller og lodges på hele rejsen. Hæveautomater er tilgængelige i de større byer som Windhoek og Swakopmund, men også i Caprivi.
I forhold til egne ”lommepenge”, indberegn økonomi til drikkepenge, drikkevarer, private indkøb af kunsthåndværk og souvenirs, samt til måltider, der ikke er inkluderet i programmet.
På denne rejse er næsten alle middage inkluderet undtagen i Swakopmund i Namibia. Forvent at frokost koster ca. 50–100 DKK; 0,5 l vand koster 7-15 DKK; 33 cl øl 15 - 25 DKK; 1 glas vin ca. 20–30 DKK. Priserne varierer, men er lavest i Namibia og højest i Zimbabwe.
For mere information om valuta og kurser, kontakt egen bank eller et vekselkontor.
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. TEMAs rejseledere indsamler USD 85 pr. person ved rejsens start, og fordeler ligeligt til chauffører, portører og restaurantpersonale ved fællesspisninger og lign. Generelt gives der drikkepenge på op til 10 procent i restauranter, caféer og barer.
Klima
Klimadata og aktuelle vejrudsigter kan blandt andet findes på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Bemærk
Dette er en rejse i en specialbygget bus og det er i sig selv en del af selve rejseoplevelsen. Vores rejse er en såkaldt "road trip", som involverer lange ture på ujævne veje. Busserne er ikke udstyret med aircondition eller toiletter. På turen kører vi på veje, der hovedsageligt er grus eller jordveje, som indimellem er ujævne og turen kan opleves rystende. Lydniveauet kan til tider være ret højt. Medbring venligst høreværn, hvis du er følsom.
Bussen er udstyret med en lade stander til opladning af elektronisk udstyr under kørslen. Disse er af den sydafrikanske type med tre huller. Derfor skal du, for at være på den sikre side, selv købe en sydafrikansk strømadapter, inden rejsen eller eventuelt i lufthavnen. TEMA anbefaler også, at du medbringer en stikdåse med tre eller flere stikkontakter, hvis du har flere enheder, der skal oplades. På hotellerne/lodges er det også muligt at oplade udstyret.
Bussen har medicinsk udstyr og uddannet personale. Vi anbefaler, at du medbringer lidt fra husapoteket. Medbring venligst følgende:
– Plastre i forskellige størrelser
– Paracetamol
– Hånddesinfektion
– Sårsalve og sårvask
– Myggespray
– Anti-diarrépiller såsom Imodium
– Solbeskyttelse
Ved malaria og andre tropesygdomme bedes du kontakte egen læge eller nærmeste rejsevaccinationsklinik.
Wi-fi er tilgængeligt på flere hoteller, men er langsom i forhold til, hvad vi har i Skandinavien. Mobiltelefoner skal være slukket på safariturene.
TEMA anbefaler følgende bøger til at finde information og eventuelt medbringe på rejsen:
Robert's Birds of Southern Africa, G L Maclean
Newman's Birds of Southern Africa, Kenneth Newman
Field Guide to Mammals of Southern Africa, Chris & Tilde Stuart
Southern Africa Mammals, Robin Frandsen